Saunakukkaa on havaittu paljon hernekasvustoissa aikaisessa vaiheessa. Jos saunakukkaa ei saada kuriin, on sen vaikutus satoon huomattava ja puinti voi olla lähes mahdotonta.

Kannattaa tehdä torjuntasuunnitelma maan kosteustilanteen mukaan. Alueilla, joilla saatiin sadetta ennen kylmää jaksoa, on yhä edelleen maassa kosteutta. Tällöin kolmoisseos Fenix 0,5 l/ha + Metro 50 g/ha + Basagran SG 0,5 kg/ha on toimiva ratkaisu ruiskutettuna aikaisin aamulla. Torjunnan kanssa ei kannata viivytellä, jos herne on vain kasvanut maan läpi. Riittää, että pituutta on 2-3 cm. Sateita on ennusteissa vähän, joten nykyinen kosteus kannattaa hyödyntää.

Sen sijaan kuivemmilla alueilla voi olla järkevämpää yrittää hyötyä Lentagranin tai Basagranin lehtivaikutusta ja jättää Metro pois. Multamailla Lentagran on paras vaihtoehto. Fenix 0,5 l/ha + Lentagran WP 0,5 kg/ha tai Fenix 0,5-0,8 l/ha + Basagran SG 0,8 kg/ha ovat hyviä vaihtoehtoja. Fenix kannattaa pitää seoskumppanina, jotta teho on riittävän laaja.

Lentagranin käytössä on tärkeää ruiskuttaa aamulla-aamupäivällä mahdollisimman kuivaan kasvustoon ja riittävällä vesimäärällä niin mahdollinen ohimenevä vioitusriski pienentyy. Lehden pinnan ollessa kostea kasvusto voi vaalentua tai lehden pintasolukko voi jopa hiukan. Vesimäärän kannattaa olla herneellä vähintään 200 l/ha.

Lämpötila on ennusteissa hiukan nousemassa mikä on hyvä asia torjuntaa mietittäessä. Tämän suhteen ei näyttäisi olevan huolta. Lentagranin tehon kannalta lämpöä tulisi olla vähintään 10 °C astetta ja Basagranilla 12-13 °C astetta ruiskutuksen jälkeen.

Rikkainen pelto: Tässä vaiheessa on liian myöhäistä ruiskuttaa ja tehot ovat hyvin todennäköisesti vajavaiset (kuva vuodelta 2020).

Kirjoittaja kehityspäällikkö Janne Laine, Viljelijän Berner