Hyvän Maan -viljelyohjelma lanseerattiin sidosryhmille Herttoniemessä, Bernerin pääkonttorilla. Tilaisuudessa oli paikalla alan lehdistöä, yhteistyökumppaneita sekä Chemigate Oy:n modifioituja tärkkelystuotteita ostavia asiakkaita.

Lanseeraustilaisuuden jälkeen Hyvän Maan -viljelyohjelman esittely jatkui kiertueena tärkkelysperunan viljelijöiden tilaisuuksissa. Finnamylin sopimusviljelijät olivat kutsuttuina Kokemäen Seuratalolle ja Lapuan Perunan sopimusviljelijät Härmään, PowerParkin Magnum-teatteriin. Härmässä elokuvateatterin iso valkokangas tarjosi esitysmateriaaleille poikkeuksellisen hyvän näkyvyyden viimeiselle riville saakka! Hyvän Maan -viljelyohjelman tavoitteet ja keinot olivat onneksi kiinnostavia asiakokonaisuuksia ja saivat yleisön seuraamaan puheenvuoroja ja osallistumaan myös keskusteluun. Onneksi niin, sillä elokuvateatterin pehmeät istuimet olisivat voineet helposti houkutella myös ummistamaan silmät pieneksi hetkeksi teatterisalin hämärässä, joulukuun koleuden ja pimeyden keskellä.

Hyvän Maan Tärkkelysperuna, keskiössä tuottavuus, ympäristövaikutukset ja dokumentointi

Lapuan perunan toimitusjohtaja Kalle Kainu avasi tilaisuuden ja listasi kolme asiaa, jotka ovat olleet taustalla kehitystyön käynnistämisessä. Ensimmäisenä niistä tulee tavoite parantaa tuottavuutta, niin pellolla kuin sitten tehdasalueellakin. Tehokkaampi tuotanto tarkoittaa yleensä parempaa taloudellista tulosta, se on tärkein seikka.

Toiseksi, toimintaympäristön muuttuessa, meidän on tunnistettava vihreät haasteet ja kasvanut tietoisuus kaiken toiminnan ilmastovaikutuksista, esimerkiksi päästöistä ja kasvihuonekaasujen syntymisestä. Kolmantena seikkana Kainu nostaa esiin tarpeen saada tiedon keräämisestä helposti dokumentoitavaa ja ketjussa eteenpäin siirrettävää. Pystyäksemme parantamaan asioita, tarvitsemme järjestelmän, johon voidaan kerätä dataa, analysoida sitä ja viedä niiden tulosten pohjalta asioita eteenpäin.

Kalle Kainu kiitti lopuksi pilottihankkeessa olleita viljelijöitä ja hanketta eteenpäin vieneitä henkilöitä. Yhdessä on tehty tärkeä pohjatyö, jonka kehittäminen jatkuu nyt Hyvän Maan -viljelyohjelmassa eteenpäin.

Scope 3 -päästöjen vähentämisen merkitys

Toimitusjohtaja Tom Schauman toi omassa puheenvuorossaan esille Chemigate Oy:n syyt olla mukana tämän viljelyohjelman kehittämisessä. Chemigate voi yrityksenä itse vaikuttaa laskentamalleissa esiintyviin Scope 1 ja 2 osioihin omilla investoinneillaan. Näin on tehtykin, esimerkiksi Lapualle tehdyn lämpöpumppuinvestoinnin kautta. Scope 1 ja 2 osiot edustavat kuitenkin vain 13 % päästöistä, suurempi merkitys on Scope 3 tason päästöistä, joihin tulee vaikuttaa viljelyn kautta. Siksi meidän on ymmärrettävä, mistä nämä Scope 3 tason päästöt syntyvät. Tom kiteytti tavoitteensa lopuksi hyvin selkeästi. ”Että raaka-aineen tuotanto Suomessa pysyy päästöjen kannalta kilpailukykyisenä, meidän on tehtävä työtä yhdessä!”

 

Mitä Hyvän Maan -viljelyohjelma tarkoittaa tärkkelysperunan viljelijällle

Hyvän Maan -viljelyohjelma perustuu uudistavan viljelyn periaatteisiin: resurssien tarkempaan kohdentamiseen, mittaamiseen, analysointiin ja suunnitteluun. Viljelijän Bernerin Kalle Erkkola painotti, että hyvä sato on tehokkain ympäristöteko, sillä korkeampi ja tärkkipitoisempi sato vähentää päästöjä lopputuotteessa ja maksimoi viljelijän tuoton.

Ohjelma tarjoaa viljelijöille työkaluja tiedon keräämiseen ja analysointiin, mikä mahdollistaa tuotannon ympäristövaikutusten tarkemman todentamisen. Yhteistyökumppani Mtechin Minun maatila -ohjelmisto auttaa tiedon dokumentoinnissa ja jakamisessa ketjun läpi, vastaten asiakkaiden läpinäkyvyysvaatimuksiin. Ymmärrettävä tosiasia on, että paperiteollisuuden asiakas ei halua nippua ruutuvihkoja tai edes A4-tulosteita selvitykseksi tärkkelysperunatuotannon ympäristövaikutuksista.

Tärkkelysperunan viljelijöiden tuntema Viljelypäällikkö Kimmo Pusa kertoi tilaisuuden päätteeksi yksityiskohtaisesti, mitä Hyvän Maan -viljelyohjelmaan liittyville tärkkelysperunan viljelijöille on tarjolla. Viljelijät saavat koulutusta viljely-, lannoitus- ja kasvinsuojelusuunnittelussa sekä hyötyvät kasvukauden nitraattimittausten tarjoamasta lisätiedosta. Lisäksi tehdaskohtaiset WhatsApp-ryhmät tukevat viljelijöiden välistä yhteistyötä ja asiantuntija-avun hyödyntämistä.

 

Viljelyohjelman kirjatuilla toimenpiteillä voidaan todentaa vastuullisuusvaatimusten täyttymistä. Tämä on tärkeää toimittaja-auditoinneissa ja tuotantoketjun läpinäkyvyyden varmistamisessa. Helppokäyttöiset ja yleisesti käytössä olevat dokumentointitavat mahdollistavat uudistavan viljelyn mukaisten viljelytavan skaalautumisen käyttöön laajemminkin. Lisätietoa Hyvän Maan -viljelyohjelmasta on saatavilla Viljeljän Bernerin verkkosivuilta ja tärkkelysperunan viljelijöille tutusta Tarkki.net-portaalista.

Viljelijän Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle ErkkolaViljelijän Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle Erkkola
Viljelijän Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle Erkkola
Lapuan Perunan ja Finnamylin viljelypäällikkö Kimmo Pusa
Chemigate Oy:n toimitusjohtaja Tom SchaumanChemigate Oy:n toimitusjohtaja Tom Schauman
Chemigate Oy:n toimitusjohtaja Tom Schauman