25.5.| JULKAISTU
Kirjoittaja asiakkuuspäällikkö Anne Perätalo, Viljelijän Berner

Kesän toisessa Kasviöljyä pellolta pöytään -blogissa seuraamme kaakkoissuomalaisen Ville Simolan kevätrypsin viljelyä. Ville Simolan kasvinviljelytila sijaitsee Kymijoen varrella Kotkan Laajakoskella ja 1920-luvulla perustettua tilaa viljellään nyt neljännessä polvessa. Peltoalaa on kasvatettu vähän kerrallaan 110 hehtaariin, jolloin öljykasvitkin saadaan sopivasti kiertoon. Tällä kasvukaudella pääsemme seuraamaan Synneva-rypsin kasvua multavalla lohkolla. 

Monipuolinen viljelykierto riskienhallintakeinona

Ville aloitti viljelijänä vuonna 2015 ampumahiihtouran päätyttyä. Pian hän kyllästyi yksipuoliseen viljanviljelyyn ja rannikon kuivien kesien tuomiin haasteisiin varsinkin aikaisilla viljoilla. Ville lähti tietoisesti hakemaan muita omille lohkoille sopivia kasveja.

Nyt tilalle onkin muodostunut erittäin monipuolinen viljelykierto ja tällä kasvukaudella on kasvussa viljaa, rypsiä, rapsia, kuminaa ja hamppua. Viljelykierrossa kasveja kierrätetään vuorollaan kaikilla lohkoilla, ei vain kullekin kasville parhaiten soveltuvilla maalajeilla. Näin myös rikkojen torjunta onnistuu Villen kokemusten mukaan paremmin. Kevytmuokkaus ja suorakylvö ovat vähentäneet ajo- ja muokkauskertoja pelloilla. Ville on havainnut savimaiden mururakenteen parantuneen sekä vesitalouden korjautuneen, sillä aiemmin lohkoilla siellä täällä olleet lätäkköpaikat ovat hävinneet.

Uusintayritys uutuuslajikkeella ja uudella siemenkäsittelyllä

Uuden sukupolven SynnevaBOR-kevätrypsi tulee Simolan tilalla kylvöön eloperäiselle runsasmultaiselle maalle. Lohkoa vaivannutta happamuutta on korjattu säännöllisellä kalkituksella ja lohkolle on viime talvena ajettu Soilfoodin tehokalkkia. Lohkon esikasvi on ohra, joka jätettiin syksyllä sängelle.

Rypsi kylvetään suoraan sänkeen Semeato-suorakylvökoneella. Tilalla on suosittu suorakylvöä, jotta peltojen kevätkosteus säästyisi kasvien käyttöön mahdollisimman pitkään. Rypsiä oli vastaavanlaisella lohkolla muutama vuosi siten ja silloin kuivuus verotti satoa merkittävästi.

Tällä kasvukaudella on uusi yritys ja pääsemme seuraamaan myös SeedGO-biostimulanttikäsitellyn siemenen kasvuun lähtöä verrattuna tavalliseen Buteo-peitattuun siemeneen. SeedGO-käsitellyn siemenen pinnassa ravinteet ja leväuute ovat nopeasti kasvin käytettävissä. Viime vuoden kokeiden perusteella käsittelyllä oli positiivisia vaikutuksia rypsin taimettumisnopeuteen ja taimien elinvoimaan. Rypsin Ville aikoo kylvää touko-kesäkuun vaihteen tienoilla sopivasti sateen alle.