Vaasan satamasta lähti viime viikon lopulla uuden satokauden ensimmäinen viljalaiva, johon lastattiin elintarvikelaatuista kauraa noin 6200 tn. Haastavalla kasvukaudella kaura menestyi viljoista suhteessa parhaiten ja sille riittää kysyntää vientimarkkinoilla. Suomalaisella kauralla ja Suomella vientimaana on hyvä maine maailmalla ja sitä halutaan Bernerillä vaalia.

Pohjanmaa on hyvää kaurantuotantoaluetta ja Vaasa perinteinen kauran vientisatama. Tänä vuonna kauran viljelyala Pohjanmaan alueella oli lähes 100 000 ha ja koko Suomessa 322 000 ha. Kasvukauden vaikeista viljelyolosuhteista ja puintikauden runsaista sateista huolimatta kaura tuotti suhteessa hyvän sadon muihin viljoihin verrattuna ja sitä on saatu hyvin sekä kotimaiselle teollisuudelle että vientiin.

Kauran merkitys elintarvikeviljana kasvaa koko ajan. Kiitos erityisesti hyvien laatuominaisuuksien, suomalaisella kauralla on maailmalla hyvä maine. Viljelyvarmuutensa ansiosta se on myös suomalaiselle viljelijälle erinomainen vilja viljelykiertoon.

- Suomella on jo pitkään ollut merkittävä rooli kauran tuottajana ja sen viejänä Eurooppaan. Tätä mainetta haluamme kotimaisena toimijana vaalia, sanoo Viljelijän Bernerin viljakaupan tuoteryhmäjohtaja Sam Tallberg

Vaikka kesän olosuhteet aiheuttivat kauralle värin tummumista ja hometoksiinipitoisuuksien nousua, on valtaosa vastaanotetuista näytteistä ollut kauppakelpoista ja viljaa tullut hyvin myös vientiä varten.

Kotimainen viljakaupan kumppani jo vuosikymmenten ajan

Avena vei kauraa Vaasasta vuosikymmenten ajan. Berner osti keväällä 2022 Apetit Oyj:n viljakauppaliiketoiminnan (Avena) ja siitä lähtien vientiä on tehty Bernerin nimissä. Omistajuus vaihtui, mutta toiminta jatkuu kotimaisen perheyhtiön käsissä.

- Tavoitteenamme on kehittyä ja vahvistua edelleen suomalaisten viljelijöiden asiantuntevana ja luotettavana kumppanina. Tutut asiantuntijat ovat viljelijöiden tukena viljakaupan kaikissa vaiheissa, kertoo Tallberg.

Bernerin tärkeä viljakaupan yhteistyökumppani Pohjanmaalla on satamaoperaattori Oy Blomberg Stevedoring Ab, jonka kanssa on tehty hyvää yhteistyötä jo noin neljännesvuosisata. Toiminta on vuosien aikana kehittynyt Vaasan satamassa. Blomberg yhteistyökumppanina tarjoaa viljan vastaanoton, analysoinnin, varastoinnin ja lastauspalvelut, myös satokauden ensimmäisessä laivauksessa.