Laadukas peittaus luo pohjan hyvälle sadolle

Hyvän kylvösiemenen ja peittauksen hyödyt laadukkaan sadon tuottamiseen ovat hyvin viljelijöiden tiedossa ja tulokset puhuvat vahvasti peittauksen kannattavuuden puolesta. Hyvälaatuisen ja kookkaan siemenen sadontuottokyky on luontaisesti hyvä ja näin myös peittauksen antama suhteellinen sadonlisä kilomääräisesti suurin. Omaa kylvösiementä käytettäessä panokset on järkevintä kohdistaa hyvälaatuisiin siemeneriin.

Vain peittaus torjuu nokitauteja
Peittauksella torjutaan siemenlevintäisiä tauteja kuten ohran viirutautia, verkkolaikkua ja lentonokea, kauran avonokea ja lehtilaikkutautia sekä vehnän nokitauteja ja ruskolaikkua. Peittauksella voidaan vähentää myös Fusarium-sienten määrää kaikilla viljoilla ja lumihometta aiheuttavan Microdochium nivalis -sienen määrää syysviljoilla. Eri taudinaiheuttajien määrä kasvaa helposti, jos kylvöön käytetään peittaamatonta ja kunnostamatonta siementä. Koska tautilähteet ovat siemenessä, puree peittausaine juuri siihen kohteeseen, mihin sen pitääkin. Siemenen kuoriosaan majoittuneet taudinaiheuttajat ovat suojattomia peittausainetta vastaan. Toki kasvitauteja voidaan torjua vielä ruiskutuksin, mutta kohdistus on selvästi vaikeampaa ja kalliimpaa kuin peittaus.

Huomionarvoista on, että monia yllä mainituista taudeista, kuten nokitauteja, voidaan torjua vain kemiallisilla peittausaineilla kuten Redigo Pro:lla tai Vibrance Trio:lla.  

Peittaus estää tehokkaasti Fusarium-sienen leviämistä
Kylvettäessä peittaamattomalla siemenellä viljan laatu ja sato alentuvat helposti. Sadonmenetykset virallisissa koeruutukokeissa ovat olleet 5–10 % luokkaa. Huono viljelykierto ja erityisesti saman viljalajin, kuten ohran kylväminen perättäisinä vuosina nostaa riskiä suuremmille satotappioille ilman peittaamista. Esimerkiksi aikainen ohran verkkolaikkusaastunta voi alentaa satoa 10–20 % ja paha punahomesaastunta jopa 50 %. On erittäin tärkeää tiedostaa, että yksittäisen vuoden satotappion lisäksi tautinen siemen menettää elinvoimansa ja siemenen koko pienenee. Tällöin siementä ei pystytä hyödyntämään jatkossa huonon laadun takia.

Peittauksella voidaan estää Fusarium-sienten leviämistä siemenestä kasvin tyviosaan. Fusarium-sienet vaikuttavat negatiivisesti itämiseen ja orastumiseen. Tästä tauti voi levitä mm. sadeveden roiskeiden avulla tähkään ja siitä jälleen satojätteisiin maahan. Jos siemen peitataan esimerkiksi Redigo Pro-valmisteella, vähentyy riski tyvisaastunnalle, alhaiselle itävyydelle ja sitä kautta tähkäsaastunnalle. Peittaamisella on siis kauaskantoisia hyötyjä, ei ainoastaan kasvukauden alussa.

Vaikutusta myös juuriston kasvuun ja orastumiseen
Peittauksella voidaan vaikuttaa positiivisesti kasvin kasvuun. Vibrance Trio-peittausaine vahvistaa ja pidentää juuristoa tehoainekoostumuksensa avulla. Yhdistettäessä peittaukseen myös ravinteet esimerkiksi Wuxal Terios Mn+ -valmisteella, kasvi saa tarvitsemansa hivenet, kuten mangaanin heti orastumisen alussa. Tällöin juuristo vahvistuu ja orastuminen parantuu.

Tutustu peittausvaihtoehtoihin verkkokaupassamme.