Kevätrapsien kylvöt ovat käynnistyneet viime päivinä eri puolilla Suomea. Viljelijän Bernerin alueellisille öljykasviryhmille teetetyn kyselyn mukaan suurin osa vastaajista on jo kylvänyt kevätrapsinsa kokonaan. Sen sijaan monet rypsiä viljelevät aikovat vielä odotella kylvöjen kanssa. Mistä johtuvat erot eri öljykasvilajeja viljelevien tilojen kylvöaikatauluissa ja -suunnitelmissa?

Tavoitteena nopea ja tasainen taimettuminen

Kirppatuhojen minimoimiseksi öljykasveilla tulisi olla tavoitteena nopea ja tasainen taimettuminen. Kasvilajien erot itämisessä vaikuttavat tavoitteen saavuttamiseen. Rypsin ja rapsin itämisen käynnistävä optimilämpötila poikkeavat toisistaan – rypsillä nopean ja tasaisen itämisen edellytyksenä on selvästi korkeampi maan lämpötila kuin rapsilla. Pienikin ero maan lämpötilassa voi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka nopeasti siemenet lähtevät itämään ja kuinka suuri osa itämiskykyisistä siemenistä lopulta itää.

Itämisnopeus lämpötilan mukaan

Kanadalaisten julkaisujen mukaan rapsilla yli 80 % siemenistä itää jo viidessä päivässä, kun maan keskilämpötila ylittää 5 °C. Viileämmissä oloissa saman itävyystason saavuttaminen kestää kaksinkertaisen ajan. Rypsillä ero on vieläkin selvempi: 5 °C lämpötilassa 80 % siemenistä itää noin viikossa, mutta tätä kylmemmissä oloissa itäminen voi kestää yli kaksi viikkoa.

Hidas itäminen lisää kirppariskiä

Hidas itämisprosessi johtaa hitaaseen taimettumiseen, mikä altistaa taimet helpommin kirppojen aiheuttamille tuhoille. Kun taimia on harvassa, voimakas kirppainvaasio lisää taimikohtaista kirppapainetta ja altistaa taimet voimakkaille vioituksille. Lämpimään maahan kylvetty rapsi tai rypsi itää nopeammin ja tasaisemmin, jolloin myös riskit merkittäville kirppatuhoille ovat pienemmät.

Rypsin ja rapsin kylvöaikojen erot

Rapsilla pitkä kasvuaika rajoittaa mahdollisuuksia viivästyttää kylvöjä. Sen sijaan rypsillä kasvukauden pituus ei yleensä rajoita kasvustojen valmistumista, sillä esim. SinuheBOR-kevätrypsin kasvuaika on noin 105 päivää. Tämä antaa viljelijälle enemmän liikkumavaraa kylvöajankohdan suhteen – Sinuhe soveltuu erinomaisesti myös touko–kesäkuun vaihteessa ja vielä kesäkuun alkupäivinä kylvettäväksi lajikkeeksi.

Kylvöajan optimointi maan lämpötilan mukaan

Yhä useammille viljelijöille onkin tullut tavaksi viivästyttää kevätrypsin kylvöjä aina touko–kesäkuun vaihteeseen asti, jolloin maan lämpötila on kohonnut riittävän korkealle. Kylvöajan optimoinnin voi tehdä tarkasti mittaamalla maan lämpötilaa ja odottamalla, kunnes kolmen päivän keskilämpötila maassa nousee yli 5 °C. Jos tilalla ei ole käytössä maa-anturilla varustettua sääasemaa, voi karkeana nyrkkisääntönä rypsin kylvön aloitukseen pitää noin 100 asteen lämpösummakertymää.

Peltomaan kylmyys hidastaa rypsin itämistä rapsia enemmän

KevätrapsiKevätrapsi
Kevätrapsi
KevätrypsiKevätrypsi
Kevätrypsi