Lentagranilla uusia mahdollisuuksia nyt myös muun muassa porkkanalla ja lantullaLentagranilla uusia mahdollisuuksia nyt myös muun muassa porkkanalla ja lantulla

Lentagrania voidaan käyttää nyt useimmilla viljelykasveilla minor use-luvan takia. Valmistetta on voinut käyttää mm. sipuli- ja kaalikasveilla, rehumaissilla ja herneellä sekä kuminalla, mutta nyt käyttö on mahdollista esimerkiksi porkkanalla ja lantulla.

Lentagranin käyttö avaa uusia mahdollisuuksia porkkanalla. Tällä kasvukaudella Lentagrania voidaan käyttää vielä pitkään, koska käyttö tapahtuu taimivaiheessa. Lajikkeet, ruiskutusolosuhteet, maalaji, vahakerroksen paksuus ja porkkanan yleinen vireystila voivat varmasti vaikuttaa paljon lopputulokseen.

Torjuntastrategiaa rakentaessa on tärkeää onnistunut aloitus sillä isoihin rikkoihin ei enää saada tehoja Lentagranilla. Tämä pätee varsinkin saunakukkaan. Ennen taimettumista ja 1-lehtivaiheessa ruiskutus on tehtävä muilla aineilla. Lentagran-ruiskutus tulee tehdä porkkanan 2-6 lehtiasteella. Porkkanan tulee olla riittävän isoa, jotta se kestää Lentagran-käsittelyn. Käytännössä Lentagran voidaan ruiskuttaa kolmannessa ruiskutuksessa ja käsittelyitä voidaan jatkaa siitä eteenpäin.

Lentagrania on mahdollista sekoittaa muiden tuotteiden kanssa. Hyvin yleistä on käyttää Fenixin ja Lentagranin seosta, jotta saadaan riittävän laaja-alainen teho ja pystytään hyödyntämään myös Fenixin maavaikutusta. 0,3-0,5 l/ha Lentagran + 0,3 l/ha Fenix seos ruiskutettuna kaksi-kolme lehtiasteella on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi ratkaisuksi. 0,5 l/ha Lentagran + 0,04 - 0,06 kg/ha Metro seos on myös hyvä vaihtoehto, kun porkkanalla kolme kasvulehteä. Tankkiseoksia tehtäessä Fenix kannattaa lisätä ensin tankkiin ja sen jälkeen vasta Lentagran. Tämä vähentää riskiä sille, että suutinsihdit menevät ”tukkoon”. Metroa käytettäessä aineiden järjestyksellä ei ole väliä.

Kokeita on tehty Ruotsissa, Suomessa ja Latviassa eri seoksilla eikä mitään akuuttia ongelmaa ole tullut vastaan vioitusten osalta. On hyvä kuitenkin huomioida, että peräkkäiset Fenix + Lentagran-käsittelyt vaikuttavat voimakkaammin, jolloin vioittumisriski kasvaa. Hyvä vinkki on käyttää Metroa Fenix+Lentagran käsittelyiden välillä, jolloin vioitusriski laskee. Lehtien vaalenemista tai polttovioituksia voi esiintyä, jos porkkana kasvaa huonommin tai lehdet ovat kosteina ruiskutuksen aikana. Ruiskutus kuiville lehdille on siis tärkeää. Veden kanssa ei kannata säästellä, tuplaamalla vesimäärän voi saada yhtä paljon lisätehoja kuin tuplaamalla käyttömäärää. Eli 300 l/ha vettä on hyvä lähtökohta. Auringonvalo tehostaa tehoa, joten ruiskutus tulee tehdä aamupäivällä/päivällä. Kiinnitteitä kuten Backrow Maxia ei kannata lisätä tankkiseokseen.

Lentagran täydentää porkkanan ohjelmaa hyvin ja antaa lisätehoja moneen rikkakasviin (esim. savikka, mustakoiso, pillike ja myös pieniin saunakukkiin). Jos saunakukkaa on paljon, kannattaa Metro-käsittely tehdä aiemmin. Tällä tavalla saadaan saunakukka pysymään paremmin kurissa kuin aikaisemmin. Lentagrania voidaan käyttää porkkanalla kaksi kertaa.

Kuminalla Lentagran on erityisen hyvä lisä, jos maavaikutteisten aineiden vaikutus jää huonommaksi. Multavilla mailla Lentagran-käsittely on tärkeä. Lentagranin selkein paikka kuminan ohjelmissa on sirkkalehtivaiheen jälkeen kasvulehtivaiheessa.  Kumina kestää 0,75 kg/ha Lentagrania yksinään käytettynä ja seoksissa max. 0,5 kg/ha annoksella.

Sipulilla Lentagran on myös hyvä vaihtoehto. Sipulissa tulee olla 2-3 lehteä ja käsittely voidaan uusia. Kylvösipuli sekä purjosipuli ovat herkempiä vioituksille, joten ruiskutusolosuhteisiin ja annokseen kannattaa kiinnittää huomiota. Huomioi myös 56 vuorokauden varoaika istukas-, salotti- ja valkosipulilla.

Kirjoittaja kehityspäällikkö Janne Laine, Viljelijän Berner