Viljelijän Bernerin lannoitevalikoima uudistuu tulevalla lannoitekaudella ja kantaa jatkossa nimeä Viljelijän-lannoitteet. Lannoitevaihtoehtoja löytyy niin pelto- kuin puutarhakasvien viljelyyn. Uudistuksen taustalla ovat suuret muutokset, jotka on tehty kuluneen vuoden aikana yrityksen lannoiteliiketoiminnassa maailmantilanteen takia.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan mullisti lannoitemarkkinat. Bernerin myymien lannoitteiden raaka-aineet toimittajineen vaihdettiin heti hyökkäyssodan sytyttyä.  

- Periaatepäätöksemme mukaisesti emme käytä lannoitteissamme lainkaan venäläistä alkuperää olevia lannoitteita tai niiden raaka-aineita, kertoo lannoitteista vastaava tuoteryhmäjohtaja Ilkka Pekkala.

Raaka-ainetoimittajien vaihdon myötä koko lannoiteliiketoiminnan logistinen ketju uusittiin: kun lannoitteiden raaka-aineet tulivat aiemmin suoraan kiskoilla tuotantotiloihin Kouvolaan, tulevat ne nyt pääosin laivalla Kotkaan sekä Haminaan, ja sieltä rekkarahtina tuotantoon.

- Vaikka toimintamallin muutos on ollut valtava, on lannoitteiden saatavuudesta tiloille pystytty huolehtimaan käytännössä läpi vuoden, sanoo Pekkala.

Viljelijälähtöisiä lannoiteratkaisuja

Viljelijän-lannoitteiden kehityksen keskiössä ovat suomalaisen viljelyn muuttuvat tarpeet. Yrityksessä on pitkät viljelyosaamisen perinteet ja yrityskaupoissa perityt ketterät prosessit, joilla voidaan reagoida nopeasti muuttuvaan maailmaan.

- Lannoitevalikoimaa on kehitetty viljelijöitä kuunnellen. Toimintamallimme on tarkoituksella rakennettu sellaiseksi, että voimme vastata nopeastikin muuttuviin tarpeisiin, kertaa Pekkala.

Viljelijän-lannoitteet ovat suomalaisissa käsissä. Tänä vuonna 140-vuotta täyttävä Berner on investoinut viime vuosina maatalousliiketoimintaan voimakkaasti, sillä perheyhtiössä uskotaan vahvasti suomalaiseen ruoantuotantoon. Lannoitevalmistaja Belor Agrosta tehtiin kauppa keväällä 2021, ja keväällä 2022 Avenan viljakauppa toimintoineen siirtyi Bernerin omistukseen. Tulevalla lannoitekaudella Belor Agron lannoitebrändi siirtyy historiaan ja yhtiö tullaan fuusioimaan kiinteäksi osaksi Bernerin liiketoimintaa.

- Kokonaisuutena näemme tärkeänä, että voimme osaamisen rinnalla tuoda myös kilpailua kansainvälisten yritysten tarjoamiin vaihtoehtoihin. Tavoitteenamme on tuottaa sellaisia ratkaisuja, jotka parantavat suomalaisten viljelijöiden kilpailukykyä, sanoo Viljelijän Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle Erkkola.

 

Viljelijän-lannoitteet Pelto- ja Horti -kategorioissa ja uusissa säkeissä tulevat myyntiin uudella lannoitekaudella. Kattavassa valikoimassa on monipuolisesti typpi- ja NPK-lannoitteita sekä täydennyslannoitteita.