Syysviljojen talvehtimisen ja sadonmuodostuksen kannalta on tärkeää, että kasvu ja kehitys syksyllä on mahdollisimman hyvä. Kaikkien ravinteiden tarpeenmukainen lannoitus syksyllä varmistaa tasaisen kasvun alun ja tukee juuriston kehitystä sekä versontaa. Elinvoimainen kasvusto selviää paremmin talven aikana esiintyvistä stressitekijöistä.

Muista lehtilannoitteiden käyttö jo syksyllä

Pääravinteiden lisäksi on syytä harkita jo syksyllä myös sivu- ja hivenravinteiden tilannetta pellolla. Hivenravinteista erityisesti mangaanin puutos on Suomessa yleistä, koska sitä on maaperässämme luontaisesti niukasti. Mangaanin puutoksia esiintyy erityisesti hyvin kalkituilla lohkoilla, joilla pH on korkea, sillä mangaanin saatavuus kasveille heikkenee pH:n noustessa. Vaikka mangaanin puutosoireita ei usein näy silmämääräisesti syksyllä, huono mangaanitilanne heikentää kasvua ja altistaa kasvin talvivaurioille sekä taudinaiheuttajille. Mangaani on kasveille tärkeä, sillä se osallistuu muun muassa viherhiukkasten toimintaan ja yhteyttämiseen sekä toimii aktivaattorina useille entsyymeille, mikä vaikuttaa esimerkiksi ligniinin muodostumiseen. 

Hivenet tukevat talvehtimisen onnistumista

Mangaanin on todettu parantavan syysviljojen talvehtimista ja vähentävän juuristotauteja aiheuttavien sienten, kuten Fusarium- ja Rhizoctonia-lajien, haittoja. Lisäksi jos viljelykasvi kärsii lumihomeesta, mutta ei täysin kuole siihen, voi mangaani auttaa kasvia selviytymään paremmin kasvin ollessa elinvoimaisempi jo syksyllä.

Mangaanin lisäksi muut hivenet ovat tärkeässä roolissa. Fosfori on hyvä lisä lehtilannoitteessa syksyllä, jotta kasvi maksimoi juurten kasvun. Rikki ja sinkki auttavat kasvia mm. muodostamaan valkuaista ja vaikuttavat solukalvojen kehittymiseen. Typen hyödyntäminen ei ole optimaalista, jos rikistä ja sinkistä on pulaa. Booria tarvitaan nopean kasvun aikana, jolloin solunjakautuminen on nopeaa. 

Nestemäiset lehtilannoitteet kuten Wuxal Multifluid, jotka sisältävät mangaania, fosforia, sinkkiä ja rikkiä, ovat helppokäyttöisiä ja sopivat hyvin syysviljoille. Ne voidaan yhdistää useimpiin kasvinsuojeluaineisiin ja lehtilannoitus voidaan toteuttaa samanaikaisesti esimerkiksi kahukärpästen tai lumihomeen torjunnan kanssa.