Kirppavauriot näyttävät jäävän tämän kevään kevätöljykasvikylvöksillä melko vähäiseksi. RapsiAppin havaintojen mukaan viimeisen parin viikon aikana on kertynyt vain muutamia merkintöjä kirpoista.

Kevätöljykasvien viljelijöiltä saatujen havaintojen mukaan sirkkalehdillä on ollut vain yksittäisiä puremajälkiä merkkinä siitä, että kirpat ovat käyneet maistamassa taimia. Kuivista ja kuumista kasvuoloista huolimatta taimet ovat kehittyneet nopeasti. Vähäisistä vaurioista voisi helposti päätellä, ettei kirppapaine olisi tänä vuonna ollut aiempien vuosien kaltainen. Totuus lienee kuitenkin jotain muuta, sillä tiloilla, jotka ovat käyttäneet peittaamatonta rypsin siementä kirppojen houkutuskasvina, on havaittu erittäin runsaasti kirppavioituksia näissä houkutuskaistoissa. Samaan aikaan kuitenkin vieressä kasvaneet Buteo-peitatuilla siemenillä kylvetyt taimet ovat säästyneet lähes kokonaan vioituksilta.

Buteo -peittaus on viljelijälle vaivaton ja varma keino suojata kevätöljykasvien taimet kirppatuhoilta. Kevään normaalia lämpimämpi sää on jouduttanut taimettumista, ja peittausaineen teho on säilynyt hyvänä koko taimivaiheen. Viljelijän Bernerin myymät, kotimaassa kunnostetut siemenerät on tänä vuonna kaikki käsitelty peittausaineen lisäksi SeedGO-biostimulantilla. Viime kevään laajoissa viljelijätesteissä SeedGO -käsittelyn havaittiin parantavan kevätöljykasvien taimettumista ja jouduttavan niiden alkukehitystä.

Kuvissa 1 ja 2 on pahasti vioittuneita taimia
Kuva 2.
Kuvissa 3 ja 4 on täysin syömättömiä taimia.
Kuva 4.