Kasvihuonevihanneksia tuottava Hortiherttua testasi muutama vuosi sitten useiden jääsalaattilajikkeiden soveltuvuutta omiin kasvihuoneisiinsa. Pysyvään tuotantoon jäi Nordice, johon sekä puutarhuri että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

Karjalohjalla läntisellä Uudellamaalla toimiva Hortiherttua Oy tuottaa kasvinhuonevihanneksia laajalla skaalalla: valikoimassa on jää- ja friseesalaatin lisäksi noin 30 erilaista yrttiä sekä tomaattia ja kurkkua. Monipuolinen valikoima on etu, sillä tarha toimittaa tuotteensa itse suoraan kauppoihin. Pääasiallinen markkina-alue on Uusimaa.

– Kokeilemme mielellämme kaikkea uutta, sillä kasvihuonevihannesten markkinat elävät ja kuluttajat tykkäävät uutuuksista. Esimerkiksi nyt kokeilussa on roomansalaatti, puutarhuri Jani Lindman kertoo.

Hortiherttua on perustettu vuonna 1999, jolloin Lindman pisti sen pystyyn kaverinsa Toni Tannerin kanssa. Puutarhurin ammatti oli tullut nuorukaisille sukuperintönä, ja Karjalohja valikoitui uuden yrityksen tuotantopaikaksi, koska se tarjoaa sekä maaseudun rauhaa että hyvät kulkuyhteydet lähelle kuluttajia. Pääkaupunkiin ajaa noin tunnissa. 

Myytävää aiempaa enemmän

Nordice-jääsalaatti on ollut puutarhan pääsalaatti noin kolmen vuoden ajan. Sitä kasvatetaan sekä leikattuna että ruukussa, sillä kummallekin muodolle on kysyntää. Tarha siirtyi lajikkeeseen, koska se osoittautui omissa kokeiluissa parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Aina kun markkinoille tulee uusia lajikkeita, niistä luvataan kuu taivaalta, mutta uutuudet pitää jokaisen tarhan testata omissa olosuhteissa. Uuden lajikkeen kasvatuksen hienosäädön, kuten optimilämpötilan ja kastelun, joutuu aina opettelemaan itse. Kaikilla on omat niksinsä, Jani Lindman pohtii.

Hän ei osaa nimetä mitään yhtä ominaisuutta, joka nosti Nordicen yli muiden lajikkeiden, vaan toteaa kokonaisuuden vaikuttaneen. Selviä valtteja olivat esimerkiksi sopiva rapeus ja nopea kasvutahti, jonka ansiosta myytävää tuotetta saadaan markkinoille aiempaa enemmän.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jääsalaatin tulee olla rapea. Olen tyytyväinen myös siihen, että Nordicesta tulee nopeasti valmista, hän sanoo.   

Myös kauppakestävyys kohdallaan

Lindman toteaa Nordicen olevan myös laadullisesti hyvä lajike, sillä se kestää hyvin erilaisia stressitekijöitä. Hortiherttuan kasvihuoneissa ei tarvinnut tehdä viljelyteknisesti suuria muutoksia uuteen lajikkeeseen siirryttäessä.

Niin ikään Nordicen hyvät kauppaominaisuudet vaikuttivat lajikevalintaan. Lindman huomauttaa, että vihannesten lajikejalostus pitää kehitystä yllä ja tuottaa valtavan kirjon uusia hyviä lajikkeita, mutta kaikki eivät silti välttämättä sovellu kaikkialle.

– Lajike, joka sopii kotitarveviljelyyn, ei välttämättä sovi kaupalliseen puutarhaan, jos sen kauppakestävyys on huono. Esimerkiksi pehmeä tomaattilajike voi olla herkullinen, mutta ei kestä kaupassa laadukkaana, hän havainnollistaa.

Hortiherttuan kokemusten perusteella Lindman on valmis suosittelemaan Nordice-jääsalaattia myös muille puutarhoille. Hän muistuttaa, että jokaisen tarhan on silti itse testattava lajikkeen soveltuvuus omaan tuotantoonsa.

– Kaikkein tärkeintä on, että asiakkaat ovat tyytyväisiä tuotteeseen, Lindman korostaa.

Kustannukset pidettävä kurissa

Hortiherttuan kasvihuoneissa on vesivälitteinen lannoitusjärjestelmä, joten kaikki tarhalla käytettävät lannoitteet ovat vesiliukoisia. Yritys on jo muutaman vuoden käyttänyt Haifan lannoitteita, jotka ovat Lindmanin mukaan toimineet kuten pitää. Pölyämättömyys lisää lannoitteiden käyttömukavuutta.

– Hinta on aina se ensimmäinen kriteeri lannoitteiden hankinnassa, muita tärkeitä kriteerejä ovat toimitusvarmuus ja laatu. Haifa on näissä onnistunut hyvin, Lindman toteaa. 

Hortiherttuan nykyinen kasvihuoneala on noin 8 000 m2, viimeisin laajennus tehtiin vuoden 2020 alussa. Tällä hetkellä yrityksen tulevaisuudensuunnitelmissa korostuu tuotantokustannusten pitäminen kurissa, kuten useimmilla muillakin kasvihuoneilla.

– Suunnitelmissa on tuotannon tehostaminen ja energiansäästö esimerkiksi ledivalojen avulla. Energian korkea hinta ohjaa siihen, mutta tärkeitä toimia ne olisivat muutenkin, Jani Lindman sanoo.