Tulevana syksynä pienijyväisellä ja alhaisen hehtolitrapainon viljalla on selkeästi heikommat mahdollisuudet tehdä tiliä verrattuna suurijyväiseen ja hyvälaatuiseen viljaan. Laadun merkitys korostuu, ja varsinkin hintansa kiinnittäneille etu voi olla todella merkittävä, jos viljan saa myytyä laatutavoitteiden mukaisesti. Ilman kiinnitystäkin viljan hinta voi olla lopulta hyvällä tasolla epävakaan maailmantilanteen ja sään takia. Esimerkiksi Keski-Eurooppaa ovat vaivanneet rankkasateet, Etelä-Eurooppaa kuivuus.

Suomessa hyvistä kasvustoista voi saada kunnon tilin, koska osa kasvustoista ovat epätasaisia johtuen kevään kuivuusongelmista. Kasvitaudit voivat alentaa tulon kertymistä. Esimerkiksi laatuvehnästä 500 kilon sadonmenetys hehtaaria kohden voi merkitä tulon alentumista yli 100 euroa hehtaarilta. Ei ole tavatonta, että satotappio on luokkaa 1000 kg/ha. Jos otetaan huomioon laatutappiot, laadukkaasta leipävehnästä voi saada esimerkiksi noin 230 e/tn hinnan, kun taas rehuvehnän hinta voi olla alle 190 e/tn.

Kevätviljakasvustot ovat nyt reheviä ja niihin kannattaa panostaa

Monet kasvustot näyttävät nyt todella reheviltä ja hyviltä siellä missä sateita on saatu. Näillä alueilla riski myös tautien kehittymiselle on merkittävä. Tällä hetkellä viljat kaipaavat tautisuojaa monin paikoin. Nyt viimeistään on tautitorjunnan h-hetket käsillä, koska viljat ovat lippulehtivaiheessa tai tähkä/röyhy on jo näkyvissä. Viikonlopuksi ennustetaan laajasti sadetta ja myös sen jälkeen sateita on ennusteissa useiden päivien ajan. Tautien torjunta kannattaa aloittaa hetkeen, jolloin sää hiukan viilenee. Ruiskutuksia ei kuitenkaan kannata viivästyttää liikaa, jos sateet estävät ruiskutuksia ensi viikolla.

Kuvat: KWS Thalis mallasohraa Satakunnassa ja Helmi-kevätvehnää Kouvolan alueella.

KWS Thalis Kouvolan seudullaKWS Thalis Kouvolan seudulla
KWS Thalis Kouvolan seudulla
Helmi kevätvehnää Kouvolan seudullaHelmi kevätvehnää Kouvolan seudulla
Helmi kevätvehnää Kouvolan seudulla

Valitse kullekin lohkolle sopiva valmiste

Ohralla ja kauralla torjunta kannattaa tehdä lippulehtivaiheessa ja vehnällä tähkän tullessa esiin. Jos torjunta viivästyy ja sateita on esiintynyt tasaisesti, kannattaa nostaa ainemäärää varsinkin rehevissä kasvustoissa tai jos tautitorjunta aiemmin kasvukaudella on jäänyt välistä.

Ascra Xpro -valmiste auttaa kasveja palautumaan lämpöjaksosta kahden SDHI-tehoaineen ansiosta. Samalla saadaan kattava tautisuoja kaikilla viljoilla suoja-ajan ollessa pitkä. Revytrex on vahvimmillaan vehnällä. Revytrexin tehoaine revysol imeytyy huomattavasti nopeammin kuin perinteiset triatsolivalmisteet. Tilanteessa, jossa tarvitaan nopeaa tautisuojaa, Revytrex on hyvä valinta. Jos lohkolla on käytetty yksipuolisesti tiettyä tautiainetta tai tehoainetta, Revytrex on resistenssinhallinnan näkökulmasta järkevä tuote. Jos olet paljon käyttänyt SDHI-tuotteita samalla lohkolla useana vuonna, Delaro SC 325 on hyvä valinta, koska tuote sisältää strobia ja triatsolia.

Jos punahomeet ovat vaivanneet viime vuonna ja tällaisella lohkolla kasvaa nyt kauraa, Protendo 300 EC tai Proline 250 EC valmisteita voidaan käyttää jo lippulehtivaiheessa ja torjunta voidaan uusia kukinnan alussa.  Kukinnan alun ruiskutus on näistä kahdesta ajasta tärkeämpi punahomeiden torjunnassa.

Tautitorjunta on tärkeä osa riskienhallintaa

Jos et torju tauteja, otat heti riskin. Satosi ei välttämättä kelpaa tai hinta laskee. Laatulisät jäävät tulematta. Punahomeinen vilja on yksi pahimmista riskeistä, koska sato ei välttämättä kelpaa myyntiin ollenkaan. On myös hyvä muistaa, että antamasi ravinteet voivat kulua hukkaan tautisessa kasvustossa, jolloin muodostuu ympäristökuormitusta ja rahallista menetystä.

2-tahoinen ohra Mynämäellä
Kevätvehnä Troy LiedossaKevätvehnä Troy Liedossa
Kevätvehnä Troy Liedossa
Kaura Avaus TaivassalossaKaura Avaus Taivassalossa
Kaura Avaus Taivassalossa
Perttu kauraa VaasassaPerttu kauraa Vaasassa
Perttu kauraa Vaasassa