Parina edellisenä vuonna olemme saaneet tottua ”helppoon” rutontorjuntaan. Tälle vuodelle ennusmerkit ovat vähän erilaiset. Peruna kasvustojen kehitys on keskimäärin viikon, puolitoista edellä normaalista. Kun tulevalle viikolle (27/2024) on vielä ennustettu sateita lähes joka päivälle, ei torjunnan aloitusta kannata viivästyttää. Perunaruttoa on tälläkin viikolla esiintynyt ainakin Satakunnassa, lehtiruton herkillä lajikkeilla. Niillä lohkoilla, joissa on viime syksyn jäljiltä jääntiperunaa, tai sateita on tälle kasvukaudelle tullut runsaasti, on olemassa riski maatartuntalle.  

Rutontorjunnassa tärkeintä on riittävän aikainen ensimmäinen ruiskutus ja nyt sen merkitys korostuu.  Vallitsevissa olosuhteissa kannattaa alussa panostaa systeemisiin, laajan tehon omaaviin valmisteisiin. Tällaisia ovat mm. Revus ja Infinito. Lisäämällä Cymbal joukkoon saadaan hyvä ”puhdistava” vaikutus 2-3 vrk taaksepäin. Pelkästään kosketusvaikutteisilla valmisteilla ei saada riittävän tehokasta ruttosuojaa ensimmäisessä ruiskutuksessa. 

Cymbalia voi käyttää myöhemminkin kasvukaudella yhdessä kosketusvaikutteisten ´valmisteiden kanssa. Tämä saattaa olla tarpeen, jos ruiskutusväli on venähtänyt tai ruttopaine on kova.

Toiseen ja kolmanteen kierrokseen (kiivaimman kasvun vaiheeseen) kannattaa laittaa hyvin kasvissa liikkuvia pitkän suoja-ajan antavia valmisteita, kuten Zorvec Enicade ja Proxanil. Niistä Zorvec antaa täysin uudenlaista, pitkävaikutteista ruttosuojaa. Sateisissa olosuhteissa tulevat korostumaan sen erinomainen sateenkesto ja hyvä varsiruttoteho. Jos ruiskutukset viivästyvät, Zorvec pitää ruton poissa pisimpään. Kovassa ruttopaineessa Zorvecin teho kestää noin 10 päivää. Jotta Zorvec toimii optimaalisesti, ei sen ruiskutus saa myöskään myöhästyä, koska ennaltaehkäisevä teho on tärkeä ominaisuus tuotteessa. Yhdessä Leimayn kanssa saadaan markkinoiden pitkäaikaisin teho (3-4 pv pitempi kuin muilla valmisteilla). On muistettava, että korkeintaan kolmasosa kaikista perunarutto ruiskutuksista saa olla Zorvecia.

Proxanilin sisältämä symoksaniili tehoaine toimii kasvuston ”puhdistajana”, mutta ei anna pitkäaikaista suojaa. Tehon varmistamiseksi Proxanil kannattaa ruiskuttaa yhdessä kosketusvaikutteisen valmisteen kanssa; esim Shirlan on hyvä vaihtoehto. Proxanilin ja Shirlanin yhdistelmällä saadaan tehokkain parantava vaikutus eli ruiskutusten mahdollisesti viivästyessä ratkaisu on erinomainen.

Vanhemmista valmisteista Infiniton käyttömäärä 1,6 l/ha antaa hyvän suojan myös suuremmassakin ruttopaineessa. 

Loppukesän ruiskutuksiin soveltuvat parhaiten hyvän lehti- ja mukularuttotehon omaavat Leimay ja Ranman Top. Vaikka molemmat valmisteet ovat ns. kosketusvaikutteisia valmisteita, tunkeutuvat niiden tehoaineet lehden läpi antaen suojan myös lehden alapinnalle.

Rutontorjunnan yhteydessä kannattaa myös miettiä lehtipoltteen torjuntaohjelma. Lehtipoltteen torjunta on paras aloittaa laajimman tehon omaavilla valmisteilla, kuten Miradorilla tai Zaftralla, annoksella 0,5 l/ha. Niiden käyttöä ei suositella elokuun alun jälkeen, koska ne hidastavat tärkkelyksen muodostumista. Jos lehtipoltteen torjuntatarvetta esiintyy tämän ajankohdan jälkeen, on Narita annoksella 0,5 l/ha hyvä vaihtoehto.

Alkukasvukauden sateet ovat olleet pääasiassa kuurosateita. Niille tyypillistä on epätasainen jakaantuminen. Vaikka sateita on tullut paikoin liikaakin, on meillä alueita, joissa lisä vesi ei tekisi haittaa. Etenkin niille lohkoille, joille sadetta on tullut niukalti, kannattaa miettiä biostimulanttien käyttöä lisäämään perunan luontaista vastustuskykyä abioottista stressiä vastaan. Esim Seamac 45 2 l/ha ruiskutettuna 2-4 kertaa ruttoruiskutuksien yhteydessä on monivuotisissa kokeissa osoittanut tehonsa ja vaikutukset tärkkisatoon ovat olleet merkittäviä. Seamac tehostaa ravinteiden ottoa ja parantaa juurten kasvua.  HaifaStim Booster 0,6 kg/ha ruttoruiskutuksen yhteydessä voi olla myös hyvä lisä, koska Boosterin mukana tulee myös hieman ravinteita ja aminohapot estävät kuivuuden vaikutuksia. Booster on parhaimmillaan sään ollessa lämmin. Petlan kokeessa Booster on vaikuttanut mukulakokoon positiivisesti.

Kuvassa näkyy lehtiruttoa perunan lehdilläKuvassa näkyy lehtiruttoa perunan lehdillä
Kuvassa näkyy lehtiruttoa perunan lehdillä.