Pahkahome ei ole vaivannut öljykasvikasvustoja menneiden kuivien kesien aikana. Nyt tilanne saattaa olla toinen kukinta-aikaan, koska luvassa on sateista säätä. Erityisesti tiloilla, joilla on pahkahomeen isäntäkasveja enemmän viljelyssä, riski on vielä suurempi. Isäntäkasveja on yli 350 ja niistä yleisimpiä ovat peruna, kumina, herne, härkäpapu, kaalikasvit, porkkana, apilat, sinimailanen, virnat ja kurkkukasvit. Jos tilalla tai alueella öljykasveja on viljelty suhteellisen intensiivisesti, nostaa se myös pahkahomeriskiä. Kuitenkaan viljan viljelyn tausta ei takaa pahkahomeetonta kasvustoa, koska itiöt leviävät ilmavirtausten mukana myös toisille lohkoille.
Pahkahomeen leviäminen
Pahkat itävät ja muodostavat suppilomaisen itiöemän, kun maa on yhtäjaksoisesti tasaisen kosteaa noin 2-3 viikkoa. Halkaisijaltaan noin 1 cm kokoisen itiöemän pinnalla muodostuu itiöitä, jotka leviävät ilmavirtausten mukana kasvustossa ja lähiympäristön pelloille. Rypsillä tartunta tapahtuu kukinnan lopulla, sillä pahkahome tarvitsee ravinnokseen kuolevia kukkien terälehtiä.
Ruiskutuksen ajoitus tärkeä
Pahkahomeruiskutus on tehtävä paljon ennen, kun oireita alkaa näkyä kasvustossa. Ruiskutus pitää tehdä täyskukinnan aikaan, kun ensimmäiset terälehdet alkavat varista. Kokeiden perusteella torjunta on ollut taloudellisesti kannattavaa, jos kasvusto on tiheä ja lakoutumisaltis ja kukintaa edeltävän kolmen viikon jaksolla on satanut yli 30 mm niin, että pintamaa on pysynyt tasaisen kosteana.
Ruiskutuksiin vaihtoehtoja monenlaisia
Usealla triatsolivalmisteella saa hyvän tehon pahkahomeeseen. Atsoksistrobiini tehoaine sopii hyvin seokseen triatsolia sisältävän valmisteen kanssa. Protendo 300 EC, Proline 250 EC, Orius 200 EW, Folicur Xpert ja Zaftra AZT 250 SC on mm. rekisteröity pahkahomeen torjuntaan. Näitä tuotteita voi käyttää myös pohjavesialueilla.
Lisävinkkejä ruiskutuksiin
Koska kasvustot ovat usein hiukan epätasaisia, ruiskutusaika pitää määrittää sen mukaan mikä pääkukintavaihe. Kun terälehtiä alkaa varista ensimmäisinä kukintaan tulleista kasveista, on aika suorittaa ruiskutus. Kaikkien kasvien kukintaa ja terälehtien varisemista ei kannata jäädä odottelemaan. Torjunnasta myöhästyminen aiheuttaa tehon alentumista.
Epätasaisissa kasvustoissa protiokonatsoli tai tebukonatsoli liikkuvat myös kasvinosasta toiseen, mikä voi olla etu terälehtien varistessa hiukan epätasaisesti. Atsoksistrobiini ei kulkeudu kasvinosasta toiseen. Atsoksistrobiinilla on silti tehokas kosketusvaikutus ja tehoaine tunkeutuu hyvin kasvisolukkoon sisälle. Strobi voi myös viherryttää kasvustoa mistä voi olla hyötyä, jos tulee uudelleen lämpimiä säitä. Strobin ja triatsolin seos on hyvä vaihtoehto, mutta tankkiin voi laittaa esim. Protendoa hiukan enemmän kuin Zaftraa. Protendo 0,4-0,5 l/ha + Zaftra 0,25-0,3 l/ha seos antaa varmasti hyvän lopputuloksen.
Mitä enemmän kasviyksilö saa ruiskutusliuosta, sen parempi. Ei riitä, että vain kasvin yläosien kukinnot saavat ruiskutetta. Jotta pahkahome saadaan kuriin, on kosketusvaikutuksen oltava hyvä. Riittävä paine ja vesimäärä ovat tärkeitä, vettä kannattaa olla vähintään 200 l/ha.
Tunkeutuvuutta ja kiinnittymistä voi parantaa kiinniteillä. Sorrento, Gondor tai Silwet Gold ovat hyviä vaihtoehtoja. Pieni tuulenvire ei haittaa, jos tankissa on Gondoria. Sorrento on parantanut ulkomaisten kokeiden mukaan tautiaineiden tehoa, ja myös pahkahomeen torjunnassa valmiste on hyvä uusi lisävaihtoehto.
Tarkkaile myös yökosteuksia. Vaikka vettä ei olisi satanut aivan 30 mm viimeisten kolmen viikon aikana, jatkuva kosteus luo edellytykset taudin leviämiselle.