Kaikki kasvit tarvitsevat maasta 13 ravinnetta tasapainoiseen kasvuun. Luonnonkasvit pystyvät ottamaan kaikki verrattain hitaaseen kasvuunsa tarvitsemansa ravinteet ympäröivästä maaperästä. Luonnossa pääravinteet, kuten typpi ja fosfori, ovat usein rajoittavia kasvutekijöitä.

Kasvintuotannossa on jo pitkään varmistettu pääravinteiden riittävä saanti lannoittamalla ja kalkitsemalla. Kalkitseminen on tehokas tapa parantaa pääravinteiden saantia, mutta samalla monien hivenravinteiden saatavuus maasta heikkenee. Jokaisella kasviravinteella on oma tehtävänsä kasvin koneistossa ja kun yhdestä on puutetta ei toisen ravinteen lisääminen auta. Tämän vuoksi hivenravinteiden saanti on varmistettava hivenpeittauksella ja lehtilannoitteilla.

Varmista hivenravinteiden riittävä saatavuus

Hivenravinteiden puutos johtaa näkyviin oireisiin vasta hyvin vakavassa puutostilasta, eli kasvu rajoittuu jo kauan ennen kuin oireet näkyvät kasvustossa. Esimerkiksi piilevä mangaanin puutos heikentää jo kasvin yhteyttämistä. Kasvin ravinnetasapainoa on mahdollista seurata kasvukauden aikana lehtinäytteiden avulla, mutta tulosten viiveen vuoksi näihin on vaikea perustaa päätöksiä lannoituksesta. Suomen lyhyessä kesässä kasvurytmi on niin nopea, että jokaisella viikolla on suuri merkitys sadonmuodostukseen. Siksi hyvää satotasoa tavoittelevan viljelijän kannattaa varmistaa hivenravinteiden saatavuus suunnitelmallisella lannoituksella.

Hivenravinnelannoitusta suunniteltaessa kannattaa huomioida, että hivenravinteet eivät liiku kasvissa, eli parhaimman tuloksen saavuttamiseksi lehtilannoituksia täytyy tehdä useita. Pensomisvaiheessa tehty lehtilannoitus ei auta lippulehteä, oli annos tai valmiste sitten mikä tahansa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hivenravinne kannattaa lisätä kaikkiin ruiskutuksiin. Yksi oikein ajoitettu lannoitus on kuitenkin parempi, kuin ei yhtään lannoitusta. Useampi lehtilannoitus pienemmällä annoksella on taas aina parempi, kuin yksi käsittely isolla annoksella.

Etenkin lohkoilla, joilla on korkea pH tai taipumusta aikaiseen kuivumiseen, kannattaa hivenravinteiden saatavuus alusta alkaen varmistaa kustannustehokkaalla ja nimenomaan siemenkäsittelyyn kehitetyllä Wuxal Terios Mn+ -hivenravinnevalmisteella. Siemenkäsittely varmistaa, että kasvilla on riittävästi hivenravinteita viljan 2-3 -lehtivaiheeseen tai viimeistään pensomisen alkuun saakka. 

Kasvinsuojeluruiskutusten yhteyteen on tärkeä valita lehtilannoite, joka varmasti toimii tankkiseoksissa. Wuxal-tuoteperheen Multifluid, Microplant ja Grano soveltuvat tähän tarkoitukseen loistavasti. Valmisteet liukenevat veteen täysin eivätkä vaikeuta ruiskutusta. Kelatoidut ravinteet imeytyvät kasviin nopeasti ja ovat tehokkaasti kasvin käytössä. Lehtilannoitteen raaka-aineilla ja formuloinnilla on ratkaiseva merkitys lannoituksen hyötysuhteessa. Wuxal-tuoteperheen ravinteiden imeytyvyys kasvin käyttöön on huippuluokkaa.

Vinkki: Rikkakasviruiskutuksen yhteydessä lehtilannoitteen lisäksi tankkiin kannattaa lisätä Kinsidro Grow+ biostimulantti tehostamaan kasvua, jolloin lehtilannoitteiden ravinteista saadaan vielä enemmän irti!

Pyydä asiantuntijoiltamme apua sinulle sopivimpien valmisteiden valitsemiseen!