ProStablish on Bayer Crop Science:n kehittämä biologinen aine, joka on suunniteltu siementen peittaukseen parantamaan kasvien juuriston terveyttä ja sadon potentiaalia. ProStablish sisältää lipo-chito-oligosakkarideja (LCOS), jotka ovat luonnosta löytyviä signaalimolekyylejä. Nämä molekyylit toimivat houkutusaineina mykorritsan syntymiselle kasvien juuristossa, edistäen juuriston kasvua sekä ravinteiden ja vedenottokykyä.

Keskeiset hyödyt:

  • Juuriston kehitys: ProStablish lisää mykorritsan määrää juuristossa, mikä parantaa kasvin ravinteiden ja vedenottoa, ja tukee syvemmälle ulottuvaa ja runsaampaa juuristoa.
  • Sadonlisä: Vuoden 2023 kenttäkokeissa eri puolilla Suomea havaittiin keskimäärin 400–600 kg/ha sadonlisä ProStablishin käytön ansiosta.
  • Käytännön kokemukset: Vuonna 2024 Suomessa tehdyt viljelijädemot osoittivat, että ProStablish parantaa juuriston syvyyttä ja hiusjuurten määrää, mikä johtaa parempaan veden ja ravinteiden ottoon.

Käyttö ja annostelu:

ProStablish sekoitetaan hyvin ja lisätään siementen peittausaineeseen tai veteen. Suositeltu käyttömäärä on 33 ml per 1000 kg siementä, ja 0,5 litran pakkaus riittää noin 15 tonnille siemeniä. Seokseen voidaan tarvittaessa lisätä myös hivenaineita.

Testitulokset:

  • Syysvehnädemot Tanskassa (2023-2024): ProStablishin käytöllä saavutettiin syvempi ja laajempi juuristo verrattuna tavanomaisiin käsittelyihin.
  • Fieldview-kokeet Suomessa (2023): Kahdella Fieldview-viljelijällä havaittiin keskimäärin 400-600 kg/ha sadonlisä ProStablishin käytön ansiosta.
  • Ruutukoe Suomessa (2023): NSl ja Bernerin ruutukokeissa havaittiin 300 kg/ha sadonlisä.

ProStablish on tehokas uusi viljelyn työkalu, joka tukee kasvien kasvua ja satopotentiaalia lisäämällä hyödyllisten mikrobien aktiivisuutta juuristossa ja parantamalla kasvin kykyä hyödyntää maaperän resursseja.