Viimeisten sateiden tuoma kosteus on hyvä hyödyntää käsittelyissä. Nyt saadaan hyvät tehot rikkakasvien torjunnassa ja tautiaineet vaikuttavat hyvin kasvun ollessa nopeaa.

Syksyn rikkatorjunnan kanssa alkaa olla jo kiire

Lämpimissä ja melko kosteissa oloissa kasvustot ovat taimettuneet nopeasti, joten nyt alkaa olla viimeiset hetket suorittaa syksyn rikkakasvien torjunta. Liian myöhään tehty torjunta antaa heikon tehon ja voi myös vaikuttaa negatiivisesti syysöljykasvin kasvuun. Torjunta voidaan suorittaa Butisan Top -valmisteella, joka vaikuttaa rikkakasveihin sekä maan että lehtien kautta. Perussääntönä voidaan pitää, että 80 % tehosta syntyy maavaikutuksesta ja 20 % kosketusvaikutuksena lehtien kautta. Paras teho tuotteella saadaan, kun ruiskutus tehdään kosteaan maahan ja mahdollisimman aikaisin rikkakasvien ollessa vielä pieniä. Butisan Topin ruiskutusikkuna on laaja: kylvöstä aina syysöljykasvien 2-lehtiasteelle asti. Tutustu Butisan Top-valmisteen tarkempiin käyttöohjeisiin ja -vinkkeihin täällä: Butisan Top 5l | Viljelijän Berner (viljelijanberner.fi).

Jääntivilja kannattaa poistaa syysöljykasvikasvustoista ajoissa

Jos syysrapsi tai -rypsi on kylvetty heti syysviljojen tai aikaisen ohran jälkeen, on todennäköistä, että puinnista peltoon jääneet siemenet eivät ehdi itää ennen syysöljykasvien kylvömuokkausta, vaan ne itävät hieman öljykasvien jälkeen. Vaikka jääntivilja tuhoutuisikin suurimmaksi osaksi talven aikana, kannattaa se torjua jo heti itämisen jälkeen syksyllä. Jääntivilja kilpailee syysöljykasvien kanssa ravinteista ja voi vaikeuttaa syysöljykasvien talvehtimista. Jääntiviljan torjunta onnistuu helposti pienellä annoksella Targa Super 5SC -valmistetta. Käyttömääräksi riittää Targa Super 1,0 l/ha ja Sorrento tai Sito Plus 0,2 l/ha.

Kasvunsääteen ja hivenien aika on nyt

Orius 200 EW annoksella 0,875 l/ha tehoaa kuivamätään ja samalla saadaan alennettua kasvupistettä. Torjunta on hyvä tehdä, kun kasvulehtiä on 4-5 kappaletta. Samalla kannattaa kasville antaa monipuolisesti hiveniä. Wuxal Multifluidissa on alkukasvukauteen hyviä ravinteita, koska tuote sisältää mangaanin lisäksi fosforia sekä myös muita hiveniä. Multifluidin annos on 2,0 l/ha.

Biostimulantilla lisätehoa juuren ja varren voimistamiseen

Seamac 45 annoksella 2,0 l/ha parantaa juuriston kasvua ja paksuntaa vartta. Siten öljykasvit ankkuroituvat maahan kiinni vielä varmemmin. Seamacilla on havaittu paras vaikutus sateen perään, joten nyt on hyvä aika ruiskuttamiseen. Seamacin voi sekoittaa lehtilannoitteiden ja Oriuksen tai muun tautiaineen kanssa.