Aikaisuus, isojyväisyys ja poudankestävyys olivat ominaisuuksia, joiden perusteella somerolainen Totti Nuoritalo päätyi valitsemaan Emilio -syysvehnän viljelyyn heti sen tultua markkinoille muutama vuosi sitten. Nuoritalo viljelee syysvehnää Someron Pitkäjärvellä vuosittain noin 50-100 hehtaarin alalla.

Kahden lajikkeen taktiikka helpottaa puintisesonkia

Nuoritalolla on käytössään kahden lajikkeen taktiikka: puolet alasta on aikaista Emiliota ja puolet jotakin myöhäisempää lajiketta. Tällä taktiikalla hän pystyy tasaamaan syksyn puintisesonkia hieman pidemmälle jaksolle. Tämä mahdollistaa hänelle myös helpon tavan vertailla lajikkeita ja niiden sadontuottokykyä. 

Aikaisuudestaan huolimatta Emilio ei Nuoritalon mukaan ole juurikaan hävinnyt satotasoissa myöhäisemmille lajikkeille. Lajike on muutenkin osoittautunut ominaisuuksiltaan luvatun kaltaiseksi. Tämän kevään pitkä kuiva ja helteinen jakso verotti syysvehnien satotasoa, mutta Nuoritalo oli tyytyväinen Emilion 4500 kg/ha satotasoon.

Emilion laatu tiedetään erinomaiseksi, mutta tänä vuonna se oli huippuluokkaa. Parhaimmillaan Nuoritalon näytteissä oli jopa 89 kg hehtolitrapainoja ja yli 13,5 % valkuaispitoisuuksia. Näillä laatuominaisuuksilla Emilio kelpaa hyvin myllykäyttöön.

Aikainen kylvö riittävän suurella siemenmäärällä

Nuoritalon resepti Emilion ja muidenkin syysvehnien viljelyyn on aikainen kylvö ja riittävän suuri siemenmäärä. Tavoitteena on, että syysvehnät olisivat kylvettynä viimeistään syyskuun toisen viikon aikana. Tämä on hänen mukaansa edellytys, että syysvehnä ehtii kasvattaa riittävän vahvan juuriston talveksi. Nuoritalo käyttää kylvötiheytenä noin 550 siementä/m2, joka isosiemenisen Emilion tapauksessa tarkoittaa noin 300-330 kg siemenmäärä hehtaarille.

Lopuksi Nuoritalo nostaa esille erityisen ominaisuuden Emiliosta. Hänen mukaansa Emilion vihneellisyys auttaa pitämään riistan loitolla, sillä vihneet eivät maistu sorkkaeläimille.

Aikaisuus, isojyväisyys ja poudankestävyys olivat ominaisuuksia, joiden perusteella somerolainen Totti Nuoritalo päätyi valitsemaan Emilio -syysvehnän viljelyyn heti sen tultua markkinoille muutama vuosi sitten. Nuoritalo viljelee syysvehnää Someron Pitkäjärvellä vuosittain noin 50-100 hehtaarin alalla.

Kahden lajikkeen taktiikka helpottaa puintisesonkia

Nuoritalolla on käytössään kahden lajikkeen taktiikka: puolet alasta on aikaista Emiliota ja puolet jotakin myöhäisempää lajiketta. Tällä taktiikalla hän pystyy tasaamaan syksyn puintisesonkia hieman pidemmälle jaksolle. Tämä mahdollistaa hänelle myös helpon tavan vertailla lajikkeita ja niiden sadontuottokykyä. 

Aikaisuudestaan huolimatta Emilio ei Nuoritalon mukaan ole juurikaan hävinnyt satotasoissa myöhäisemmille lajikkeille. Lajike on muutenkin osoittautunut ominaisuuksiltaan luvatun kaltaiseksi. Tämän kevään pitkä kuiva ja helteinen jakso verotti syysvehnien satotasoa, mutta Nuoritalo oli tyytyväinen Emilion 4500 kg/ha satotasoon.

Emilion laatu tiedetään erinomaiseksi, mutta tänä vuonna se oli huippuluokkaa. Parhaimmillaan Nuoritalon näytteissä oli jopa 89 kg hehtolitrapainoja ja yli 13,5 % valkuaispitoisuuksia. Näillä laatuominaisuuksilla Emilio kelpaa hyvin myllykäyttöön.

Aikainen kylvö riittävän suurella siemenmäärällä

Nuoritalon resepti Emilion ja muidenkin syysvehnien viljelyyn on aikainen kylvö ja riittävän suuri siemenmäärä. Tavoitteena on, että syysvehnät olisivat kylvettynä viimeistään syyskuun toisen viikon aikana. Tämä on hänen mukaansa edellytys, että syysvehnä ehtii kasvattaa riittävän vahvan juuriston talveksi. Nuoritalo käyttää kylvötiheytenä noin 550 siementä/m2, joka isosiemenisen Emilion tapauksessa tarkoittaa noin 300-330 kg siemenmäärä hehtaarille.

Lopuksi Nuoritalo nostaa esille erityisen ominaisuuden Emiliosta. Hänen mukaansa Emilion vihneellisyys auttaa pitämään riistan loitolla, sillä vihneet eivät maistu sorkkaeläimille.