Viime vuosien haastavat sääolosuhteet kasvukauden aikana ovat aiheuttaneet monille peltolohkoille rikkakasviongelmia. Jälki-itäneet rikat puskevat läpi loppukasvukaudella, jolloin sänget ovat nyt täynnä eri rikkakasveja. Tarttumalla ongelmaan nopeasti on syksyn rikkakasvitorjunta glyfosaatilla erityisen tärkeää vaikeiden rikkakasvien, kuten juolavehnän, hallinnassa. Glyfosaatin käyttö juuri syksyllä tarjoaa tehokkaan ja pitkäkestoisen ratkaisun, erityisesti monivuotisia rikkakasveja vastaan, mukaan lukien leveälehtiset lajit. Syksyinen glyfosaatin käyttö vähentää merkittävästi rikkakasvipainetta seuraavalla kasvukaudella. Oikein ajoitettu ja asianmukaisesti suoritettu käsittely voi tarjota pitkäkestoisen ratkaisun sekä monivuotisiin että leveälehtisiin rikkakasveihin.

Miksi syksy on otollinen aika glyfosaatin käyttöön?

Syksyllä monivuotiset rikkakasvit, kuten juolavehnä, keräävät ravinteita varastoihinsa valmistautuen talvehtimiseen. Tämä tekee niistä erityisen alttiita glyfosaatille, koska ne ottavat aktiivisesti vettä ja ravinteita juuristonsa kautta. Glyfosaatti kulkeutuu kasvin lehdistä juuristoon ja pystyy näin tuhoamaan rikkakasvin tehokkaasti juurineen. Tämä on erityisen tärkeää, koska jos rikkakasvit jätetään torjumatta syksyllä, ne voivat selvitä talven yli ja aiheuttaa merkittäviä ongelmia seuraavalla kasvukaudella. Jos juuristo jää henkiin, se antaa kasville mahdollisuuden selvitä talvesta.

Hyödynnä lämmin sääjakso

Glyfosaatin tehokkuuteen vaikuttavat useat tekijät, kuten kasvin kasvuaste, rikkakasvilaji, annostelu, glyfosaatin apuaineet, kiinnitteet ja sääolosuhteet. Esimerkiksi leudot syksyn lämpötilat ovat usein optimaalisia glyfosaatin käytölle, koska rikkakasvit ovat edelleen aktiivisia, mutta eivät kärsi liiallisesta stressistä, kuten kuivuudesta tai korkeista lämpötiloista. Tämä lisää glyfosaatin tehoa ja varmistaa, että rikkakasvit voidaan torjua mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. Kylmällä säällä teho näkyy hitaammin ja myös teho voi olla heikompi, koska glyfosaatti kulkeutuu heikommin juurakkoon. Juuri nyt on oikeanlainen säätila ruiskutuksiin, mikä kannattaa hyödyntää! Viime viikonlopun vesisateiden jälkeen maassa on vettä hyvin, jolloin aktiivinen vedenotto on korkeimmillaan. Tällöin glyfosaatti kulkeutuu parhaiten ja vaikutus on paras mahdollinen. Nopeatehoiset, parhaimman formulaation sisältävät glyfosaatit voivat tehota jo 2-4 päivässä, jolloin peltojen muokkaus päästään aloittamaan nopeasti. Tämä mahdollistaa mm. syysviljojen kylvön riittävän ajoissa glyfosaattikäsittelyn jälkeen. Credit Xtreme tai Krypt 540 ovat parhaimmillaan todella nopeatehoisia glyfosaatteja, joiden ominaisuudet tulevan parhaiten esille juuri näissä olosuhteissa.