Leveälehtisiä rikkakasveja kuten ohdaketta, valvattia, saunakukkaa, orvokkia, pillikettä ja vesiheinää esiintyy pelloilla runsaasti. Myös heinämäinen rikkakasvi kylänurmikka on lisääntynyt. Väkevillä, uusimman teknologian glyfosaateilla näihin rikkakasveihin voidaan saada erinomainen teho. Glyfosaatin tehokkuuteen vaikuttavat useat tekijät, kuten kasvin kasvuaste, rikkakasvilaji, annostelu, glyfosaatin apuaineet, kiinnitteet, veden laatu ja sääolosuhteet.
Glyfosaatin vaikutus leveälehtisiin rikkakasveihin
Glyfosaatin etuna on monipuolisuus, koska tuote vaikuttaa kaikenlaisiin rikkakasveihin. Käyttö ei rajoitu vain heinämäisiin rikkakasveihin, vaan se on myös tehokas leveälehtisiä rikkakasveja vastaan. Glyfosaatin teho perustuu siihen, että se imeytyy kasvin lehtien kautta ja leviää koko kasviin, mukaan lukien juuristoon. Leveälehtisten rikkakasvien tehokas torjunta glyfosaatilla edellyttää, että kasvit ovat aktiivisessa kasvuvaiheessa, jolloin ne pystyvät ottamaan glyfosaattia tehokkaimmin. Eri leveälehtiset lajit voivat kuitenkin reagoida eri tavoin, ja jotkut voivat vaatia suurempia annoksia. Esimerkiksi valvattia ja ohdaketta torjuttaessa väkevän Krypt 540 glyfosaatin annos tulee olla 4 l/ha.
Kylänurmikka – kasvava ongelma
Heinämäistä rikkakasvia kylänurmikkaa on yhä enemmän. Glyfosaatti tehoaa siihen onneksi hyvin ja helposti. Kylänurmikan juuristo ei ole erityisen vahva, ja lehtien kautta saadaan hyvä teho estämään siementuotantoa. Jos pellossa on paljon pienempiä kylänurmikoita, kannattaa vesimäärää nostaa, jotta saadaan osuttua niihin ruiskutusvedellä.
Perusglyfosaatti vai väkevämpi glyfosaatti?
Valmiste, jossa glyfosaattia on 360 grammaa litrassa, on ns. perusglyfosaatti. Nämäkin glyfosaatit ovat toimivia ja perusvarmoja tuotteita, ja ainakin uudemmissa tuotteissa on myös hyvät apuaineet mukana kuten kaliumsuola. Näillä glyfosaateilla purkkimäärä voi kasvaa suureksi. Väkevämpi glyfosaattivalmiste vähentää purkkien määrää ja tuo tehoa ja nopeutta ruiskutuksiin. Tämän tyyppisissä glyfosaateissa on myös uusimmat ja parhaat apuaineet mukana. Tämä korostuu tilanteessa, kun sääolosuhteet eivät ole aivan optimaaliset tai muokkaamaan pitää päästä nopeasti ruiskutuksen jälkeen.
Viljelijän Bernerin kokeessa Västankvarnissa saavutettiin hyvä teho juolavehnään ja orvokkiin Krypt 540 valmisteella, kun maa muokattiin kaksi päivää ruiskutuksen jälkeen.
Kiinnitteen kanssa vai ilman?
Västankvarnin kokeessa nähtiin myös kiinnitteen lisäävän glyfosaatin tehoa kun olosuhteet olivat jo viileämmät. Kaksi viikkoa ruiskutuksesta tehoprosentti juolavehnään oli 10 % korkeampi, kun Sito Plus kiinnite lisättiin tankkiin. Sorrento on myös erinomainen, uudempi vaihtoehto kiinnitteissä. Myös annostelulla on selkeä vaikutus, Krypt 540 tehosi korkeimmalla 2,7 l/ha annoksella erinomaisesti juolavehnään, alemmalla 2,0 l/ha annoksella teho oli hyvä. Teho näkyi myös nopeimmin korkeimmalla glyfosaatin määrällä.
Jos syksyllä päivät ovat lämpimiä, kuten nyt vielä syyskuun alussa näyttää olevan, saavutetaan hyvin todennäköisesti erinomaiset tehot perusglyfosaateilla ja väkevämmillä glyfosaateilla. Yökosteus on hyvä asia tehon kannalta. Kiinnitteen merkitys voi olla pienempi ennen säiden viilenemistä, mutta annosta alennettaessa kiinnite kannattaa lisätä. Toisaalta jos sää on hiukan tuulinen, on Gondor kiinnite loistava valinta glyfosaattiruiskutuksiin. Gondor vähentää tuulikulkeumaa olosuhteissa, joissa tuuli on juuri ja juuri hiukan liian suuri.
X-Change - ruiskutusvesi sopivaksi
Ruiskutusveden laatu voi vaikuttaa yllättävän paljon ruiskutuksen tehoon. Esimerkiksi kunnallinen vesi on usein hiukan liian emäksistä eli pH voi olla korkeahko tai korkea ollen 7-8. Sopiva ruiskutusveden pH tulisi olla noin 5,0-5,5, joten tässä on iso ero. X-Change valmisteella pH saadaan alemmas, jolloin tehoaine toimii paremmin. X-Change vähentää myös veden kovuutta sitoen positiivisia kationeita kuten kalsiumia, rautaa ja magnesiumia, jolloin tehoaineen inaktivoituminen estetään. Ilman X-Changea kationit voivat sitoutua glyfosaattiin estäen sen kulkeutumista kasvisolukon läpi.