Syysöljykasvien perustaminen erilaisten viherlannoitusnurmien ja saneerauskasvien jälkeen on yleistynyt. Myös muokkaustekniikoissa on tapahtunut muutos kohti vähäisempää muokkausta, koska syysöljykasvien kylvöaikaikkuna jää usein hyvin kapeaksi eikä aikataulu välttämättä salli enää kyntöön perustuvaa kylvötapaa. Näille muutoksille on tyypillistä, että kasvijätettä jää pellon pinnalle kylvönkin jälkeen.

Etanat viihtyvät kosteassa maassa

Tämän kesän kosteat olosuhteet yhdessä runsaan kasvimassan kanssa ovat omiaan lisäämään myös etanariskiä. Jos syysöljykasvien perustaminen toteutetaan ilman kyntöä, kannattaa varautua etanoiden torjuntaan koko lohkon pinta-alalla. Sluxx HP -etanasyötti kannattaa levittää pellolle heti kylvön jälkeen. Sluxx HP -syötin käyttömäärä on 5-7 kg/ha ja se voidaan levittää esim. lannoitteenlevittimellä tai erilaisilla piensiementen kylvöön tarkoitetuilla levittimillä. Ensimmäisen levityksen jälkeen lohkon etanatilannetta kannattaa seurata joko maahan levitetyn vanerilevyn tai kostean kangassäkin avulla. Käsittely kannattaa toistaa parin viikon kuluttua, jos etanoita havaitaan seurannassa.

Viljojen jälkeen muista jääntiviljan torjunta

Kylvettäessä syysöljykasveja viljojen jälkeen, jääntiviljan torjunta on lähes välttämätön toimenpide muokkaustavasta huolimatta. Jääntivilja kilpailee voimakkaasti kasvutilasta ja ravinteista syysöljykasvien kanssa ja aiheuttaa sitä kautta merkittävän talvehtimisriskin. Kilpailu kasvutilasta lisää syysöljykasvien pituuskasvua ja kasvupiste voi sen vuoksi kasvaa liian korkealle pakkasten armoille. Syysöljykasvien ravinteiden käyttö on voimakasta jo syksyllä ja kilpailu ravinteiden saannista vaikeuttaa kasvien valmistautumista talveen. Jääntivilja kannattaa torjua jo aikaisessa vaiheessa Targa Super 5 SC -valmisteella. Jääntiviljan torjuntaan käyttömääräksi Targalla riittää 1,0 l/ha, kun tankkiseokseen lisätään esim. Sito-kiinnite.

Hyödynnä hyvät kosteusolot rikkatorjunnassa

Butisan Top, Conaxis tai Centium 36 CS valmisteet toimivat parhaiten maan ollessa kosteat. Nyt kosteutta on hyvin ja kuivuus ei vaivaa pellon pintaosissa. Jos rikka-aine on hankkimatta, kannattaa se tehdä ja suorittaa ruiskutus syksyllä. Keväällä torjunta voi olla haastavampaa lyhyen ruiskutusikkunan ja usein esiintyneen viileän säätilan takia. Monilla alueilla lohkoilla on hyvin todennäköisesti suuri rikkapaine johtuen tämän kasvukauden sääoloista.