Perunan kasvurytmi on ollut koko ajan viikosta kahteen viime vuotta edellä. Vettä on saatu vaihtelevasti, Alkukaudesta tuli paikoin liikaa, mutta valtaosassa perunan viljelyaluetta sopivasti. Heinä-elokuun vaihteeseen on luvattu paikoin voimakkaitakin sadekuuroja. Toivotaan, ettei vettä tule liikaa.

Perunaruttoa esiintyy koko Suomessa, etenkin lehtirutonaroilla lajikkeilla.  Ammattiviljelmillä ruton kanssa on pärjätty, vaikka tautipaine on nyt todella suuri. Ruiskutuksia joudutaan tekemään varmaan ainakin yksi kierros totuttua enemmän. 

Näin heinäkuun loppupuolella voi vielä käyttää laajan tehon omaavia valmisteita, Kuten Zorvec tai Proxanil, myös Infinito on hyvä ratkaisu lähiaikojen ruiskutuksiin.  Siirryttäessä elokuulle on rutonrjuntaan paras valmiste hyvän mukularuttotehon omaava tuote. Viimeisille ruttokierroksille Ranman Top on hyvä vaihtoehto. Muita suositeltavia tuotteita ovat Leimay ja Shirlan. Jos ruiskutusväli on venähtänyt pitkäksi, kannattaa joukkoon lisätä Cymbal tai Proxanil niiden hyvän kuratiivisuuden vuoksi.

Ruttosujojasta tulee huolehtia myös varsiston hävityksen aikaan. Lisäämällä esim. Ranman Topia Mizukin tai Spotlight Plussan joukkoon varmennetaan mukularuton torjuntaa.

Lehtipoltetta esiintyy paikoin runsaasti. Sen torjunnan viimeiset hetket ovat käsillä. Elokuun puolivälin jälkeen sille ei käytännössä juurikaan ole enää tarvetta.

Varsiston hävityksestä

Varsiston hävitykseen ovat tälle kasvukaudelle hyväkytty Mizuki ja Spotlight Plus. Spotlight Plus- valmistetta saa käyttää 31.8.2024 saakka. Mizukilla on käyttölupa pitkälle 2030-luvulle saakka.

Perunan varsiston hävityksessä Mizukin käyttömäärä on 1,0–2,0 l/ha ruiskutettaessa kerran kasvukaudessa. Käyttömäärä on 1,0 l/ha per käsittely ruiskutettaessa kaksi kertaa kasvukaudessa.

Mizukin käytössä on huomioitava muutama seikka. Vesimäärän tulee olla korkea, vähintään 300 l/ha, mieluummin 350 l/ha. Ruiskutus aamupäivällä. Jos kasvusto murskataan, ruiskutetaan Mizuki 1 vrk:n kuluttua. Murskaus korkeaan (20 – 30 cm sänkeen). Täyteen kasvustoon käytettäessä voidaan varautua toiseen ruiskutukseen 5-7 vrk ensimmäisestä. Käyttömäärä yhteensä ei saa ylittää 2,0 ltr/ha.

Mizuki ja Spotlight Plus ovat vaikutustavaltaan hyvin samantyyppisiä. Niiden tulee imeytyä maavarsiin, ennen tehon näkymistä. Hyviä tulokisa on saatu käyttämällä niiden seosta (esim Mizuki 1,0 l/ha + Spotlight Plus 0,5 l/ha). Myös varsiston murskaus ennen ruiskutusta parantaa tehoa.