Säiden lämmettyä viljojen kylvöt on saatu laajalti käyntiin Etelä-Suomessa. Myös kevätrapsien kylvöjä on uskallettu aloitella Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa yöpakkasten loputtua. Kylvön ajoituksessa kannattaa tietenkin huomioida kasvilajin ja lajikkeen kriittinen kasvuaikavaatimus, mutta tulisi myös muistaa, että eri lajien itämisen käynnistymiseen tarvittava minimilämpötila vaihtelee. Viljoilla itäminen voi alkaa jo alhaisemmissa lämpötiloissa kuin öljykasveilla. Myös öljykasvit eroavat hieman toisistaan tässä suhteessa – rypsillä nopean ja tasaisen itämisen edellytyksenä on selvästi korkeampi maan lämpötila kuin rapsilla. Pienikin ero maan lämpötilassa voi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka nopeasti siemenet lähtevät itämään ja kuinka suuri osa itämiskykyisistä siemenistä lopulta lähtee itämään. Kanadalaisten julkaisujen perusteella rapsilla yli 80 % siemenistä itää jo viidessä päivässä, kun maan lämpötila nousee yli 5o C keskimääräisiin lukemiin. Jos lämpötila on alhaisempi saman 80 % itävyyden saavuttaminen vaatii kaksinkertaisen ajan. Rypsillä ero on vieläkin dramaattisempi, sillä 5o C lämpötilassa 80 % tason saavuttaminen kestää noin viikon, mutta tätä alhaisemmissa lämpötiloissa samaan itävyystasoon pääsy vaatii reilusti yli kaksi viikkoa.
Hidas itämisprosessi johtaa hitaaseen taimettumiseen ja sitä kautta vähäiseen taimilukumäärään, joka on alttiimpi kirppapaineelle. Kun taimia on harvassa, voimakas kirppainvaasio lisää taimikohtaista kirppapainetta ja altistaa taimet voimakkaille vioituksille. Lämpimään maahan kylvetty rapsi tai rypsi itää nopeammin ja tasaisemmin, jolloin myös riskit merkittäville kirppatuhoille ovat pienemmät.
Rapsin itämiskäyrät eri lämpötiloissa, lähde Canola Council of Canada
Rapsilla pitkä kasvuaika rajoittaa mahdollisuuksia odottaa maan lämpenemistä, jolloin kylvö voidaan joutua tekemään kylmään maahan. Silloin tulisi huolehtia erityisen tarkasti muista itämisen edellytyksistä:
- muokkaa matalaan ja varmistu, että murukoko on riittävän hieno
- kylvä kosteaan maahan 1-2 cm syvyyteen
- käytä hieman suurempaa kylvötiheyttä varmistaaksesi riittävän taimimäärän heti alusta
- tarkkaile kirppatilannetta erityisen tarkasti ja torju ne tarvittaessa esim. Halmark Zeon valmisteella
Kevätrypsien kylvöille ei vielä kiirettä
Kasvukauden pituus ei kevätrypsillä yleensä rajoita kasvustojen valmistumista, sillä esim. SynnevaBOR-kevätrypsin kasvuaika on noin 108 päivää, lämpösummana noin 1100 astetta. Tämä mahdollistaa viljelijälle hieman enemmän aikaa odotella maan lämpenemistä ja siten parantaa rypsiyksilöiden itämismahdollisuuksia sekä selviämistä kirppapaineista. Yhä useammille viljelijöille onkin tullut tavaksi viivästyttää kevätrypsin kylvöjä aina touko-kesäkuun vaihteeseen asti, jolloin maan lämpötila on kohonnut riittävän korkealle. Kylvöajan optimoinnin voi tehdä tarkasti mittaamalla maan lämpötilaa ja odottamalla, kunnes kolmen päivän keskilämpötila maassa nousee yli 5o C. Jos tilalla ei ole käytössä maa-anturilla varustettua sääasemaa, voi karkeana nyrkkisääntönä rypsin kylvön aloitukseen pitää noin 100 asteen lämpösummakertymää.
Tällä hetkellä lämpösummakertymät eteläisessä Suomessa ovat noin 40 asteen tienoilla ja ennusteiden mukaisten säiden jatkuessa päivittäinen kertymä tulee olemaan noin 5-7 astetta. Näin ollen kevätrypsien kylvöllä ei ole vielä kiirettä. Kannattaa kylvää kaikki palkokasvit ja kevätviljat valmiiksi ensin ja vasta sen jälkeen siirtyä kevätrypsien kylvöön.
Rypsin itämiskäyrät eri lämpötiloissa, lähde Canola Council of Canada