Toukokuun ja kesäkuun alun helteiden ansiosta kasvukausi on edennyt vauhdilla. Eteläisessä Suomessa lämpösummaa on kertynyt monin paikoin lähes 200 astetta keskimääräistä enemmän. Kasvukausi on edelleen siis noin kaksi viikkoa keskimääräistä vuotta edellä ja mikäli loppukesä ei viilene merkittävästi, puinneille päästään huomattavasti keskivertovuotta aiemmin. Aikainen puintien aloitus tuo merkittävän edun ajatellen syysöljykasvien kylvömahdollisuuksia pidentäen kylvöikkunaa. Vaikka kylvöikkuna olisikin tänä vuonna tavanomaista pidempi, syysöljykasvien kylvöön kannattaa varautua jo hyvissä ajoin, jolloin kasvustojen riittävän aikainen perustaminen ei kaadu ainakaan tuotantopanosten puutteeseen.
Tutuilla, talvenkestävillä lajikkeilla turvallisin mielin kohti syksyä
Syysöljykasvien siemenkauppa on nyt auki ja tarjolla on kaksi talvenkestävyydeltään erinomaiseksi todistettua syysrapsia, Pioneerin PX128 ja PX131. Molempien lajikkeiden siemenet on käsitelty Integral Pro- biostimulanttivalmisteella, joka nopeuttaa kasvien taimettumista. PX131 -lajikkeen siemenissä on Lumiposa-peittauksen ansiosta lisäksi suoja kirppoja ja kaalikoin toukkia vastaan. Syysrapsien lisäksi on tarjolla hieman myöhäisempään, elokuun puolivälin kylvöön soveltuva Arrivée -syysrypsi. Alhaisempi lämpösummavaatimus syksyllä sekä hyvä talvehtimiskyky mahdollistavat Arriveen viljelyn syysrapseja pohjoisempana, III-viljelyvyöhykkeellä ja jopa IV-vyöhykkeen rannikkoalueilla. Tarvittavaa siemenmäärää arvioitaessa, kannattaa pitää nyrkkisääntönä, että yhdellä säkillä syysrapsia voi kylvää noin 2,5-3 ha ja vastaavasti säkillä syysrypsiä saadaan kylvettyä noin 3-4 ha pinta-ala.
Varaudu etanoiden torjuntaan jo ennalta
Siemenhankintaa tehdessä kannattaa myös valmistautua etanoiden torjuntaan. Sillä voi varmistaa kasvuston hyvän perustumisen, runsaan biomassan ja samalla varmistaa kasvuston talvehtimisedellytyksiä. Etanoiden torjuntaan käytettävä Sluxx HP -etanasyötti kannattaa hankkia samalla kertaa siementen kanssa, jolloin sen voi levittää joko kylvön yhteydessä tai viimeistään 1-2 päivää kylvön jälkeen. Perustettaessa syysöljykasveja nurmien, viherlannoitusnurmien tai kesantojen jälkeen kannattaa valmistautua levittämään syöttiä tasaisesti koko lohkolle, jolloin jokaista siemensäkkiä vastaan kannattaa hankkia yksi 10 kg säkki Sluxx HP -etanasyöttiä.
Syyslannoitus luo pohjan talvehtimiselle
Syysöljykasveja perustettaessa ei kannata unohtaa riittävää lannoitusta kylvön yhteydessä. Syysöljykasvien runsaalla biomassalla ja talvehtimisella on tunnetusti positiivinen yhteys. Runsaan biomassan kasvattaminen vaatii runsaasti typpeä ja syysöljykasveilla kannattaakin hyödyntää muita syyskylvöisiä lajeja vapaampia typpilannoitusrajoja. Syysöljykasveilla ei ole typen osalta selvää syyslannoituksen raja-arvoa, vaan käytetty typen määrä on ainoastaan vähennettävä typpilannoituksen kokonaismäärästä. Typpilannoituksen kokonaismäärä 200 kg/ha mahdollistaa hyvin syysöljykasveille suositeltavan 60 kg/ha käytön. Syyskasveja lannoitettaessa tulee varmistaa myös riittävä fosforin ja kaliumin saanti. Tähän tarpeeseen soveltuu erinomaisesti syyslannoitteena tunnettu Viljelijän NPKS 15-7-13-11.
Syysöljykasvin tuotantopanoksia tilatessa kannattaa tiedustella myös siemeniä syysviljojen kylvöön. Tarjolla on hyvä valikoima erilaisia lajikkeita niin syysvehnän, -rukiin kuin ruisvehnänkin osalta.