Syksyllä 2021 Satakunnasta Säkylästä suuntautui Pirkanmaalle Ikaalisiin hetkellinen rekkaralli, kun sokeritehtaalta tuotiin miljoona kiloa tuoreleikettä kahdelle maitotilalle. Tilojen isännät ovat olleet hankintaan tyytyväisiä, sillä leike on maittanut lehmille hyvin.

Ikaalisissa toimivat maitotilat MaitoEskeli Oy ja MaitoKuortti Oy pyörittävät tuotantoa samalla tontilla ja tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Tilojen karjoissa on yhteensä 600 lypsylehmää ja noin sata vasikkaa, ja peltoalaa on 540 hehtaaria omat ja vuokramaat yhteen laskien.

Karjojen ruokinta perustuu laadukkaaseen säilörehuun, joka lypsättää hyvin ja pitää maidon rasva- ja proteiinipitoisuudet korkeina. MaitoEskelin isäntä Tommi Vähä-Eskeli kertoo, että karkearehu tuotetaan itse, ja nurmet uusitaan keskimäärin neljän vuoden välein.

– Lähes kaikki väkirehu ostetaan, sillä viljantuotantoa meillä ei oikein ole, hän toteaa.

Monta perustetta hankkia leikettä

Vähä-Eskeli ja MaitoKuortin isäntä Kari-Pekka Kuortti eivät päätyneet tilaamaan tuoreleikettä aivan summamutikassa, sillä he olivat saaneet siitä hieman esimakua jo vuonna 2020. Tuolloin isännät hankkivat Ruovedeltä karjan, jota hoidettiin aluksi siellä vuokranavetassa ennen eläinten siirtoa Ikaalisiin.

 – Ruoveden navetassa oli entisen omistajan jäljiltä muutaman kuukauden ajan tuoreleikettä lehmien ruokinnassa, ja se tuntui toimivan, maidon pitoisuudet olivat hyviä. Olimme kuulleet leikkeestä muitakin myönteisiä kokemuksia, Vähä-Eskeli muistelee.  

Viime kesänä Kari-Pekka Kuortti ehdotti, että tuoreleikettä voisi hankkia myös Ikaalisiin täydentämään lehmien rehustusta. Isäntien yhteispäätös syntyi usean tekijän summana.

– Laskimme, että se olisi edullinen lisä ruokintaan, ja säilörehu saadaan sen avulla riittämään varmuudella. Lisäksi tuoreleike parantaa appeen koostumusta ja syöntiä, Vähä-Eskeli luettelee.

Kuormat tulivat nopeassa tahdissa

Tuoreleike tuotiin Ikaalisiin loppusyksystä rekkakyydillä irtotavarana useamman päivän aikana, ja varastoitiin saman tien laakasiiloon. Vähä-Eskeli toteaa, että kuormat tulivat Säkylästä nopealla tahdilla.

– Meinasi siinä tulla vähän kiire, mutta ihan hyvä, että saatiin leike nopeasti siiloon, hän tuumaa.

Tuoreleike säilöttiin suhteellisen matalana ja pitkänä syötteenä, jotta sen annostelu etenee sopivasti eikä leike lämpene liikaa. Leikkeen keräämisessä käytetään ajettavaa apevaunua, joka ottaa jyrsimellä tavarat vaunuun. Talven pakkaset eivät aiheuttaneet keräämiseen ongelmia, ja tuoreleikkeen säilöntälaatu pysyi hyvänä.

Ape on maittanut lehmille hyvin

Tuoreleikettä alettiin antaa MaitoEskelin ja MaitoKuortin lehmille heti, kun leike lokakuun lopulla saapui. Alkuun leikettä annosteltiin lehmille viisi kiloa vuorokaudessa, mutta ruokintasuunnittelijan kanssa päätettiin nostaa määrä kahdeksaan kiloon.

Tuoreleikkeellä täydennetty ape on maittanut lehmille hyvin. Vähä-Eskelin mukaan eläimet ovat silmin nähden tyytyväisiä ruokintapöydän tarjontaan.  

– Kaikki on mennyt mukavasti. Lehmien syönti on parantunut, ape on niille selvästi mieluista syötävää. Myös maidon pitoisuudet ovat olleet ok, hän toteaa.

Tuoreleikettä on tulossa MaitoEskelin ja MaitoKuortin lehmille kolmena seuraavanakin syksynä. Vähä-Eskeli toteaa, että ensi kesänä ainoa mietittävä asia on varastotilan niukkuus.

– Siilotilaa on tontilla vähän naftisti. Toivottavasti tulee positiivinen ongelma ja saadaan siilo säilörehua täyteen, hän naurahtaa.