Kuluvan kesän aikana on näkynyt viljakasvustoja, joissa korren alaosassa on näkynyt tummia alueita. Tähkissä jyvän muodostuminen on pahasti kärsinyt. Tällaisia oireita aiheuttaa Fusarium-sienet, jotka muodostavat kasville haitallisia toksiineja kuten DON-toksiinia. Viljelyssä puhutaan yleisesti punahomeesta, joita nämä sienet aiheuttavat.

Olosuhteet otolliset punahomeen leviämiselle

Punahometta muodostuu helpoiten kosteissa ja lämpimissä oloissa. Nyt sellaiset säät ovat vallinneet jo pitkään. Alkukesän kuivuus ja kukinnan aikaiset sateet olivat otollisia olosuhteita taudin leviämisen kannalta.

Toimenpiteitä punahomeen leviämisen estämiseksi

Jos olet kylvämässä omalla syysvehnän tai rukiin siemenellä, pitää muistaa tehdä peittaus. Tämän vuoden siemenissä voi olla punahometta ja riskiä lisää maassa oleva kasvimassa, jos maata ei ole kynnetty. Peittaus on halvimmista ja tehokkaimmista tavoista torjua punahometta. Seedron ja Vibrance Trio valmisteet tehoavat punahomeeseen ja samalla saadaan teho lumihomeeseen

Kuvassa vehnän korsia vuodelta 2023, joiden tyvet ovat tummuneet ja ovat vetisiä ja pehmeitä. Oire viittaa vahvasti Fusarium-sienten aiheuttamaan punahomeeseen.