Syysviljoissa on viime aikoina tehty poikkeuksellisen paljon kahukärpäshavaintoja. Kun tarkkailuun tarkoitettuja keltaliima-ansoja on vaihdettu uuteen, on uusia kärpäsiä löytynyt runsaasti ansoissa pian vaihdon jälkeen. Suositeltavaa on seurata tilannetta erityisen tarkkaan keltaliima-ansojen avulla lohkon reunalla.
Tee torjunta toukkien ollessa arimmillaan
Ruiskuttamiseen kannattaa varautua, jos kelit jatkuvat lämpiminä sateiden loppuessa. Kahukärpäset kannattaa torjua Cyperkill 500 EC:llä annoksella 0,05 l/ha viljan 1-2 -lehtivaiheessa, jolloin ne ovat arimmillaan toukkien vioituksille. Kuitenkin, jos kärpäsiä esiintyy suuria määriä, kannattaa ruiskuttaa myöhemminkin viljan ollessa noin 4-lehtivaiheessa. Munintaa ja toukkien kehittymistä tapahtuu lämpötilan ollessa 10 – 20 °C astetta. Jopa toinen käsittely voi olla tarpeen ainakin lohkojen reunoilla. Cyperkilliä voi käyttää kaksi kertaa kasvukauden aikana jos muita ruiskutuksia Cyperkillillä ei ole lohkolla ole tehty. Hallmark Zeonia tai Decis Mega EW 50 valmistetta voidaan myös käyttää kahukärpäsen torjuntaan.
Vaikka juuri nyt tuntuu vaikealta ajatukselta päästä ruiskuttamaan suurimmassa osassa Suomea, kannattaa asia pitää mielessä. Tämä asia pätee myös mahdollisten uusien kylvöjen kohdalla. Sääennusteet lupaavat melko korkeita lämpötiloja seuraavat pari viikkoa.