NS-liuos tuo kustannussäästöjä ja helpotusta työmäärään 

Viljelijän Berner on jo useamman vuoden ajan myynyt kiertotalouslannoite NS-liuosta, joka on viljelijälle kustannustehokas sivuvirtatuote, sisältäen typpeä 7 %. NS-liuos sisältää myös rikkiä 8 %, jolloin samalla pelloille saadaan kasvien tarvitsemaa rikkilannoitusta. Tuote syntyy teollisuuden sivuvirtana Sotkamossa, Terrafamen akkukemikaaliteollisuuden prosessissa. NS-liuos tutkitaan sekä ravinnepitoisuuksien että raskasmetallien osalta, jotta se täyttää sille asetetut vaatimukset ja voidaan hyödyntää lannoitteena viljelyssä. NS-liuos toimitetaan 45 tonnin tankkiautoilla suoraan tilalle ja puretaan asiakkaiden lietesäiliöihin lietteen sekaan. Toimituksia on ympäri vuoden. Suositeltu käyttömäärä on 45 tn liuosta 2500 lietekuutiota kohden.

NS-liuoksen selkeimmät edut ovat käytön helppous ja sillä saavutettu kustannussäästö lannoituksessa. Huomionarvoista on myös se, että sivuvirtatuotteilla on matala hiilijalanjälki ja ne auttavat koko ketjua hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Kiertotalouden edistäminen on yksi Bernerin vastuullisuusohjelman osatekijä ilmasto- ja ympäristövaikutusten vähentämisessä. Me Viljelijän Bernerillä pyrimme löytämään uusia ja innovatiivisia tapoja kehittää suomalaisten viljelijöiden kestävää ja kannattavaa ruuantuotantoa.

Käyttökokemuksia nurmen- sekä viljan viljelyssä 

Haastattelimme kahta lypsykarjatilan viljelijää, jotka ovat hyödyntäneet NS-liuosta sekä nurmiviljelyssä että myös viljalohkojen lannoituksessa. Molemmilla tiloilla kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Ensimmäisen tilan isäntä, Aki Kangas vastaa puheluun Torniosta. Hän on pyrkinyt tilallaan suoraviivaiseen ja tehokkaaseen säilörehun tuotantoon. “Kun täällä, noin 100 km Napapiiriltä viljellään, niin pitää muistaa, että kolmas korjuukerta ei ole läheskään aina mahdollista.” hän kertaa perustaa nurmien sadontuotto vaatimukselle. Hänellä on noin 150 hehtaaria timoteipainotteista nurmea, jolla ruokitaan tilan lypsy- ja nuorkarja.

Toinen haastattelu tehtiin Reisjärviselle Maatalousyhtymä Vilppolan tilalle, jossa viljelyksessä on noin 200 hehtaaria peltoa. Tilalla on kaksi lypsyrobottia ja pelloilla kasvaa nurmea, rehuohraa ja ruisvehnää tuoreviljaksi. Molemmat viljelijät ovat havainneet NS-liuoksen  säästävän työaikaa ja vähentävän muuta lannoitustarvetta. "Lietteen levityksen jälkeen ei ole tarvinnut enää erikseen lannoittaa salpietarilla, mikä on merkittävä etu. Se on sekä oman työn säästö että kustannussäästö", kertoo Jussi Vilppola, joka on käyttänyt NS-liuosta kahden vuoden ajan.

NS-Liuoksen ravinnepitoisuus ja lannoitusvaikutus ovat viljelijöiden mukaan selkeitä, ja erityisesti toinen sato on saanut lisäpotkua NS-liuoksen ansiosta. "Kasvuston väri on tummempi käsitellyillä alueilla, ja satotaso on ollut hyvä", molemmat viljelijät kertovat. Lannoituksen pitkäkestoinen vaikutus on näkynyt myös poikkeusolosuhteissa, kun esimerkiksi kevään -24 kuivuuskausi leikkasi satoa monilta Tornion seudulla. “Pellot, joissa NS-liuosta sisältänyttä lietettä käytettiin, tuntuivat kestävän paremmin ääripään sääolosuhteita.” Kangas toteaa myös, että on pyrkinyt jättämään samalle sarkalohkolle nollaruutuja, jolloin niiden kautta on kasvuston eroa ja NS-liuoksen vaikutusta voinut seurata.

Rehun maittavuus tuntuu parantuneen

Torniolainen Kangas on pohdiskellut tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet hyvään maittavuuteen. “Erityisesti kevään 2024 sato tuntuu maistuvan hyvin, jolloin mielessä käy, että voiko se olla nimenomaan sitten rikin positiivista vaikutusta, että säilörehu maistuu hyvin.” hän miettii ääneen. Kankaan mukaan rehun laatu on pysynyt hyvänä, ja esimerkiksi säilörehun valkuaispitoisuus on säilynyt korkeana auttaen tietenkin myös ruokinnan onnistumisessa. Jussi Vilppola miettii aivan samaa, että rehu maistuu hyvin eläimille. Vilppolan tilalla tosin liete separoidaan myös ennen levitystä. ”Jos levityksen jälkeen tulee kovin kuivat kelit niin ei se liete ehdi sinne hajota ja kyllä se mielestäni vähän on sitten huonompi maittavuuden kannalta. Levittäminenkin helpottuu huomattavasti, kun sitä separoidaan ja täällä on urakoitsija ollut siinä tarjolla, joten tuollainen lisätoimenpide on kyllä tehty.” Jussi toteaa.

Viljakasvustot ovat hyötyneet rikistä

Vilppolan tilalla NS-liuoksella vahvistettua lietettä on käytetty myös viljakasvustoille. Jussi toteaa, että keväällä on levitetty 20 kuutiota lietettä ja salpietari perään. ”Viljasadosta olen sitä mieltä, että onkohan meillä ollut rikin puutettakin pelloilla, kun ei ainakaan ole kyllä satotasot laskeneet.

”Kokonaisuudessaan Jussi korostaa nimenomaan säästöä työmäärässä, kun nurmien osalta pelkkä lietteen levitys riittää. ”Onhan se huomattava rahallinen hyöty. Tämä on paljon halvempaa kuin apulanta. Eikä tarvitse enää apulantaa sitten lietteen perään lähteä levittämään. Se ei ole mikään pikkutyömaa, kun rehualaa on 120 hehtaaria, niin siihen lähteä rakeista kierrosta vielä levittämään. Siinähän on jo yksistään melkoinen säkin aukominenkin, kun sen säkeiksi ajattelee.

Logistiikka on toiminut sovitusti

NS-liuoksen toimitusten logistiikan sujuvuus on ollut tärkeää molemmille viljelijöille, ja he kiittelevät toimitusten sujuvuutta ja helppoutta. Säiliöauto tulee tilalle ja purkuputki laitetaan lietesäiliöön. Erillistä sekoitusta purkuvaiheessa ei kumpikaan ole nähnyt tarpeelliseksi eikä ole tehnyt. "Kokonaisuus on toiminut hyvin, ja NS-liuoksen avulla omakin työ helpottunut. Aion jatkaa NS-liuoksen käyttöä myös tulevaisuudessa," viljelijät summaavat tyytyväisinä. 


NS-liuos ger kostnadsbesparingar och minskar arbetsbördan

Viljelijän Berner har under flera år sålt NS-liuos, en kostnadseffektiv biprodukt för odlare som innehåller 7 % kväve. NS-liuos innehåller även 8 % svavel, vilket samtidigt tillför den svavelgödsling som växterna behöver. Produkten är en biprodukt från industrin och uppkommer i Terrafames process för batterikemikalier i Sotkamo. NS-liuos analyseras noggrant avseende näringsinnehåll och tungmetaller för att säkerställa att den uppfyller kraven och kan användas som gödsel i växtodling. Produkten levereras i tankbilar på 45 ton direkt till gården och töms i kundens flytgödselbehållare. Leveranser sker året runt. Den rekommenderade användningsmängden är 45 ton lösning per 2500 kubikmeter flytgödsel.

De främsta fördelarna med NS-liuos är enkelheten i användningen och de kostnadsbesparingar som uppnås i gödslingen. Noterbart är också att biprodukterna har ett lågt koldioxidavtryck och bidrar till att minska utsläppen av koldioxid i hela kedjan. Att främja cirkulär ekonomi är en del av Berners hållbarhetsprogram för att minska klimat- och miljöpåverkan. Hos Viljelijän Berner strävar vi efter att hitta nya och innovativa sätt att utveckla hållbar och lönsam livsmedelsproduktion för finländska odlare.

Användningserfarenheter vid odling av vall och spannmål

Vi intervjuade två mjölkgårdar som använt NS-liuos både vid vallodling och gödsling av stråsäd. Båda har haft uteslutande positiva erfarenheter.

På den första gården i Torneå strävar Aki Kangas efter en effektiv produktion av ensilage. “Här, cirka 100 km från polcirkeln, måste man komma ihåg att en tredje skörd inte alltid är möjlig,” förklarar han. Kangas har cirka 150 hektar vall med tyngdpunkt på timotej för att utfodra mjölk- och ungdjur.

Den andra intervjun gjordes med lantbrukssammanslutningen Vilppola i Reisjärvi, som har 200 hektar åkermark. Gården har två mjölkningsrobotar, och på åkrarna produceras vall, foderkorn och rågvete för färskfoder. Båda odlarna har märkt att NS-liuos sparar arbetstid och minskar behovet av annan gödsling. “Efter spridning av flytgödsel har vi inte behövt komplettera med kalksalpeter, vilket är en betydande fördel. Det sparar både arbete och pengar,” säger Jussi Vilppola, som använt NS-liuos i två år.

Förbättrad skördeutveckling och hållbarhet under extrema väderförhållanden

NS-liuos näringsinnehåll och gödslingseffekt har enligt odlarna varit tydliga, särskilt för den andra skörden, som fått ett lyft tack vare NS-liuos. “Beståndet har en mörkare färg på behandlade områden, och skördenivån har varit bra,” berättar båda odlarna. Dessutom har långtidseffekten av gödslingen varit positiv i utmanande väderförhållanden. Till exempel under torkan våren 2024 klarade sig fälten som gödslats med NS-liuos bättre än andra fält i Torneå området.

Förbättrad smaklighet på ensilaget

Kangas från Torneå har märkt en förbättring i ensilagets smaklighet och undrar om svavlets positiva inverkan kan spela en roll. Han berättar också att proteinhalten i fodret hållits hög, vilket gynnar utfodringen. Vilppola, som separerar flytgödseln innan spridning, håller med: “Om det blir väldigt torrt väder efter spridning kan det påverka smakligheten något, men med separering fungerar det bättre.”

Svavelns effekt på spannmålsodlingen

På Vilppolas gård har NS-liuos använts för att stärka stråsädsbeståndet. “Vi har spridit 20 kubikmeter flytgödsel på våren och kompletterat med kalksalpeter. Jag tror att svavelbrist kan ha påverkat tidigare skördenivåer, men nu har vi sett förbättringar,” säger Vilppola.

Han framhåller särskilt arbetsbesparingen: “Att sprida endast flytgödsel på vallen räcker. Det är en betydande ekonomisk fördel och mycket billigare än handelsgödsel. Med 120 hektar vall skulle det vara ett stort arbete att även sprida handelsgödsel.”

Smidig logistik och nöjda kunder

Leveranserna av NS-liuos har fungerat smidigt för båda odlarna. Tankbilarna kommer till gården och lösningen pumpas enkelt in i flytgödselbehållaren. “Helheten har fungerat bra, och NS-liuos har underlättat vårt arbete. Vi kommer fortsätta använda den i framtiden,” avslutar odlarna nöjda.