Ohra on viljelykasvi, joka reagoi herkästi maaperän happamuuteen. Matala pH vähentää keskeisten ravinteiden, kuten fosforin, kalsiumin ja magnesiumin, saatavuutta ja voi lisätä haitallisten alumiiniyhdisteiden liukoisuutta. Tämä heikentää juuriston kehitystä, ravinteiden ottoa ja lopulta sadontuottoa. Myös maan mikrobisto voi kärsiä happamassa maassa, mikä heikentää osaltaan maan kasvukuntoa. Ohran optimaalinen pH-taso on yleensä noin 6.3-6,7 lajikkeesta riippuen. Erityisesti 2-tahoiset ohrat ovat vaativia pH:n suhteen, jolloin satovaikutukset voivat olla jopa yli 1500 kg/ha. Huolimatta monitahoisten ohrien hieman paremmasta sopeutumisesta maan happamuuteen, voivat satovaikutukset olla sielläkin merkittäviä.
Ratkaisuna kalkitus – nopeavaikutteinen rakeinen Calciprill -kalkki testissä
Maaperän happamuutta voidaan tehokkaasti hallita kalkituksella, joka nostaa pH-arvoa ja parantaa kasvien ravinteiden saatavuutta. Kesällä 2024 Ruotsissa tehtiin kenttäkoe, jossa testattiin rakeisen Calciprill -kalkin vaikutuksia ohran satoon. Rakeistettu kalkkia levitettiin kahta annosta, 200 kg/ha ja 400 kg/ha käyttäen kahta levitystapaa: sijoitusta lannoitevantaiden kautta ja hajalevitystä. Koe on esitelty tarkemmin Arvensis 1/2025-julkaisussa.
Kevyillä mailla satoa jopa 10–15 % enemmän
Kevyillä mailla rakeinen kalkki nosti satoa keskimäärin 10–15 % molemmilla levitystavoilla. Parantunut sato yhdistyi korkeampaan kalsiumpitoisuuteen kasvin kudoksissa ja parempaan fosforin saatavuuteen, mikä viittaa tehokkaaseen pH:n nousuun ja ravinteiden hyödyntämiseen.
Vieläkään ei ole myöhäistä korjata pH-ongelmia tulevalle kasvukaudelle
Calciprill on rakeistettu hienojakoinen liitukalkki, joka sisältää kalsiumia ja magnesiumia. Hienojakoisuutensa ansiosta se kykenee nostamaan maan pH:ta erittäin nopeasti. Calciprillin etuna on, että sen levitys onnistuu tavallisella lannoitteenlevittimellä, jolloin sen käyttöä on myös helppo kohdistaa lohkojen ongelma-alueille täsmäviljelymenetelmiä hyödyntäen. Jos talven kalkinlevityskelit menivät ohi liian nopeasti, vielä on mahdollista saada helpotusta happamuusongelmiin, sillä Calciprilliä voi levittää myös kasvukauden aikana
Ota yhteyttä Viljelijän Bernerin asiantuntijoihin ja kysy lisää!