Erittäin aikaisen kylvöajankohtansa sekä talvehtimisriskinsä vuoksi moni viljelijä kokee syysöljykasvit hankalina kasveina. Syysöljykasvien korkea satopotentiaalin ja maata parantavien vaikutusten vuoksi ne ansaitsisivat kuitenkin nykyistä suuremman roolin tilojen viljelykierroissa. Aikaisen kylvön aiheuttamaan haasteeseen ja talvehtimisriskeihin voi vaikuttaa jo keväällä, joten syysöljykasvien kylvöä ja niille soveltua lohkoja kannattaa miettiä jo nyt.
Aikainen kylvö vaatii sopivan esikasvin
Syysrapsin optimaalinen kylvöajankohta, heinä-elokuun vaihteesta elokuun ensimmäisen viikon loppuun, edellyttää usein erityistä varautumista esikasvivalinnassa. Jotta syysöljykasveille soveltuvat lohkot olisivat vapaina optimaaliseen aikaan, parhaita esikasveja olisivat erilaiset kesannot ja saneerauskasvit. Aikaisin kylvettynä ne on mahdollista lopettaa ajoissa ja lisäksi aikaa jää vielä erilaisille perusparannustoimille, kuten pinnanmuotoilulle ja kalkitukselle. Sopivaa kesanto- tai saneerauskasvia valitessa tulisi huomioida niiden aiheuttamat tautiriskit. Saneerauskasveista hunajakukka ja sikuri ovat vähäisemmän riskin lajeja, kun taas auringonkukka ja mailaset lisäävät pahkahomeriskiä. Sinapit ja retikat ovat vältettävien kasvien listalla, sillä ne lisäävät sekä pahkahomeen että möhöjuuren riskiä.
Eteläisessä Suomessa aikaiset monitahoiset ohrat valmistuvat usein elokuun alkupuolella puintivalmiiksi. Valitettavan usein niiden sadot jäävät myös alhaisiksi ja aikaikkuna puinnin ja kylvön välillä jää lyhyeksi, jolloin syysöljykasvien kylvö myös venyy helposti yli optimin. Myöskään tarpeellisia pellon kunnostustoimia ei silloin ehditä tekemään. Satokasveista parhaiten syysöljykasvien esikasveiksi soveltuvat aikaiset syysvehnät, ruis sekä kumina. Lopetettavien nurmien jälkeen perustaminen on mahdollista.
Varmista esikasville käytettävien kasvinsuojeluaineiden jälkikasvirajoitukset
Monet kasvinsuojeluaineet, erityisesti maavaikutteiset rikkakasvientorjunta-aineet, voivat säilyä maaperässä ja vaikuttaa seuraavaksi kylvettäviin kasveihin. Ne voivat heikentää taimettumista vaurioittamalla itäviä kasveja tai niillä voi olla esim. juurten kasvua ja ravinteiden ottoa häiritseviä ominaisuuksia. Kaikki tekijät, jotka jollain tavalla vaikuttavat syysöljykasvien kehittymiseen tai kehitysrytmiin, heikentävät samalla niiden edellytyksiä talvehtia kunnolla. Nämä vaikutukset tulisinkin huomioida joko esikasvin rikkatorjunta-ainevalinnassa, aineen käyttömäärässä tai syysöljykasvilohkon muokkaustavassa. Oheiseen taulukkoon on koottu jälkikasvirajoituksen omaavia tuotteita sekä toimenpiteet, joilla vaikutukset voidaan välttää.
Asiantuntijat apuna kevään kasvinsuojeluainevalinnassa
Jos suunnittelet syysöljykasvien kylvöä ja olet vielä tekemässä kevään kasvinsuojeluainehankintoja, muista mainita syysöljykasveista, niin asiantuntijamme osaavat valita sinulle parhaat ratkaisut kasvinsuojeluun ilman turhaa huolta jälkikasvirajoituksista. Samalla he osaavat kertoa myös ratkaisuista syysöljykasvien viljelyn hyödyksi.
Syysöljykasvien kylvöön valmistautmiseen voit kerrata ajatuksia myös tästä huhtikuussa 2024 pidetystä webinaaritallenteesta.