Panosta siemenen laatuun ja peittaamiseenPanosta siemenen laatuun ja peittaamiseen

Jos siemenesi ovat vielä lajittelematta ja peittaamatta, kannattaa se tehdä pikimmiten. Peittaamisen hehtaarikustannus on halvimmillaan alle 10 euroa hehtaaria kohden ja kalleimmillaan noin 15 euroa hehtaaria kohden. Kustannustaso on maltillinen suhteessa saavutettuihin etuihin. Viime kauden jälkeen siemenen laatu on varmasti vaihtelevaa ja itävyydet voivat vaihdella suuresti. Varsinkin kauralla punahomeista viljaa puitiin normaalia enemmän ja nokitauteja löytyi enemmän kuin pitkään aikaan on havaittu peltolohkoilla. Surkastuneissa jyvissä punahome on todennäköisesti tuhonnut alkion, jolloin siemen on käyttökelvoton. Jos siemenet sisältävät punahomeita, ne itävät huonommin ja hitaammin. Kannattaa tarkistaa, että itävyystesti on tehty.

Peittaaminen on ajankohtaista juuri nyt!

Jos peittausaine on hankkimatta, ota yhteys välittömästi Viljelijän Bernerin asiakkuuspäälliköihin. Redigo Pro on ykkösratkaisu kevätviljoille. Juoksevuus on erinomainen, jolloin tuotetta on helppo käyttää. Tehotulokset punahometta vastaan ovat vakuuttavia. Jos haluat maksimoida myös juurten kasvua ja samalla torjua taudit, Vibrance Trio on valintasi. Hehtaarikustannus on Redigoa korkeampi, mutta ominaisuudet ovat huippuluokkaa. 

Sään lämmetessä on parempi tehdä peittaamista kuin kylmällä säällä. Mitä kannattaa tehdä peittausta aloitettaessa? Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että peittauskalusto on puhdistettu huolella. Suutinpeittaamisessa suuttimet ehditään vielä vaihtamaan parempiin suuttimiin. Mitä suurempi reikäkoko suuttimessa on, sen pienempi riski on suutinten tukkeutumiselle. Vesi riittää puhdistukseen käytettäessä vesipohjaisia peittausaineita.

Lähes kaikki aineet ovat nykyisin vesipohjaisia kuten Redigo Pro, Seedron ja Vibrance Trio. Kanisterit kannattaa viedä lämpimään huoneeseen tai traktorin hyttiin ennen peittaamista, jos sää on alle 10 °C astetta. Kun aloitat peittaamisen, vältä kiirettä ja tee asiat huolella. Erityisesti jos peittaat ensimmäistä kertaa, tee testi pienemmällä siemenerällä.

Peittaus kannattaa tehdä ennen kylvöä joko suoraan säkkiin tai peräkärryyn. Peittausaineen olisi hyvä antaa kuivua vähintään vuorokauden. Muista sekoittaa valmistetta tai valmisteita huolella. Jos pidät taukoja peittaamisessa, sekoittaminen kannattaa tehdä aloitettaessa peittaamista uudelleen. Taukoja kannattaa pitää ja arvioida huolella ainemäärämenekki peittaamisen aikana.