Vanha sanonta ”moni kakku päältä kaunis…”, pätee myös perunaan. Perunakasvuston päältä on usein miten vaikea päätellä, mikä kasvuston todellinen ravinnetila on kyseisellä hetkellä. Kun peruna oireilee niin voimakkaasti, että sen näkee jo paljaalla silmällä, ravinnepuutos on silloin jo merkittävä.

Ravinnetilan pikamittaus paljasti ongelman

Yllä oleva kuva on otettu reilu viikko sitten perunalohkolta, jossa kasvusto näytti kaikin puolin hyvältä eikä mitään erityistä puutosoiretta ollut vielä havaittavissa lukuun ottamatta kasvuston lievästi vaalean vihreää sävyä. Lohkolla tehtiin perunan lehdistä nitraattipitoisuuden määritys pikamittauksella ja se osoitti kasvuston kärsivän voimakkaasta typenpuutteesta. Lohkolle oli tehty tavanomaiseen tapaan lannoitus istutuksen yhteydessä ja typpimäärä vastasi lohkon satotasotavoitetta, joten mikään erityinen seikka lannoituksessa ei viitannut ravinnepuutokseen.

Mittaukseen perustuva lisälannoitus voi pelastaa sadon

Ravinnemittauksen perusteella lohkolle on nyt tehty lisälannoitus ja noin viikko lisälannoituksen jälkeen kasvuston ravinnetila typen osalta on palannut lähes optimaaliselle tasolle. Ilman ravinnemittausta ja sen perusteella havaittua typen puutosta, kasvusto olisi kärsinyt voimakkaasta typenpuutoksesta juuri siinä vaiheessa, kun sen tarve olisi ollut suurimmillaan. Ravinnemittaus ja sen perusteella tehty lisälannoitus todennäköisesti pelastivat kyseisen lohkon peruna- ja tärkkelyssadon.

Helmi-projektissa kehitetään tärkkelysperunan viljelyä

Viljelijän Berner testaa ja kehittää ravinnemittauksiin perustuvaa perunan tarkennettua lannoitusta yhdessä Finnamylin ja Lapuan Perunan kanssa perustetussa Helmi-projektissa. Projektissa on mukana noin 50 satakuntalaista ja pohjalaista tärkkelysperunan pilottitilaa, joilla kaikilla on käytössään laaja teknologiapaketti kasvuolojen seurantaan, mittauksiin sekä havaintojen kirjaamiseen. Projektin avulla tähdätään tärkkelyssatojen merkittävään kasvuun sekä viljelyn kannattavuuden parantamiseen huolellisesti ja vastuullisten toteutettujen viljelytoimien avulla.