Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Puutarha&Kauppa-lehdessä 5/2025. Kirjoittajat ovat Viljelijän Bernerin asiantuntijoita.

---------------------------------------------------

Porkkana lukeutuu Suomessa eniten viljeltyjen avomaan vihannesten joukkoon ja sitä viljellään yli 1500 hehtaarilla. Porkkanan, kuten monien muidenkin vihannesten, viljely vaatii viljelijältä osaamista ja tarkkuutta. Porkkana kilpailee heikosti rikkakasveja vastaan ja se on altis useille taudeille ja tuholaisille. Vahvat lajikkeet ja onnistunut kasvinsuojelu on aivan keskeistä menestyksekkäässä porkkanaviljelyssä. 

Metributsiinin poistuminen vaikeuttaa rikkatorjuntaa 

Metributsiini-tehoaine on uudelleenarvioi-tu EU-tasolla, ja tehoainetta sisältävät valmisteet tulevat poistumaan markkinoilta. Kuluva vuosi tulee olemaan viimeinen, jolloin Metron, Mistralin ja Senkorin käyttö on sallittu. Saatavuushaasteet aiheuttavat sen, että moni joutuu pärjäämään jo tämän kasvukauden ilman metributsiinia. Tämä aiheuttaa vaikeuksia kasvinsuojeluruiskutusten ajoittamiseen ja etenkin saunakukan torjuntaan. Rikkakasviruiskutukset täytyy suunnitella uudestaan kokonaisuutena, koska täysin vastaavaa korvaavaa valmistetta ei ole. 

Hyönteisverkot keskeinen osa kasvinsuojelua 

Porkkanakempin torjunnassa on viime vuosien aikana nähty siirtymä kemiallisesta torjunnasta hyönteisverkkoihin. Kova porkkanakemppipaine ja kemppien pyretroidiresistenssi on ajanut muutosta porkkanan päätuotantoalueilla. Nyt spirotetramaatti-tehoaineen poistuminen vähentää kemiallisen torjunnan vaihto-ehtoja entisestään, jolloin paine verkkojen käyttöön kasvaa. Spirotetramaattia sisältävän Movento 100 SC valmisteen käyttölupa päättyy elokuussa 2025.

Biologisista kasvinsuojeluaineista uusia mahdollisuuksia torjuntaan 

Biologiset valmisteet ovat tulleet osaksi kasvitautien torjuntaa porkkanalla. Biologisilla kasvinsuojeluaineilla on yleensä laaja teho useisiin tauteihin, ja ne ovat monesti monipuolisia myös toimintatavaltaan, jolloin riski resistenssille on pieni. Biologisia kasvinsuojeluaineita voidaan siis käyttää useita kertoja kasvukaudessa myyntipäällyksen ohjeiden puitteissa. On hyvä huomioida, että biologiset kasvinsuojeluaineet ovat aina kasvinsuojeluaineeksi rekisteröity ja edellyttävät kasvinsuojelututkintoa. Biologisilla kasvinsuojeluaineilla on myös kokein todistettu teho myyntipäällyksessä mainittuihin taudinaiheuttajiin. 

Muutoksia peittausaineissa 

Tehoaineiden uudelleenarviointien yhteydessä myös vihannessiementen fungisidi-peittausaineiden valikoima on vähentynyt viime vuosina. Muutaman vuoden takainen Metalaxyyli-M -aineen poistuminen ja käynnissä oleva fludioksoniilin uudelleen arviointi tuovat jo kaudelle 2026 muutoksia porkkanansiemeniin. Osa lajikkeista tullaan todennäköisesti peittaamaan fungisideilla ja osa biostimulanteilla hieman jalostajasta ja heidän kokemuksistaan riippuen.

Fungisidi-peittauksen yhtenä vaihtoehtona tulee todennäköisesti olemaan boskalidi + pyraklostrobiini, jolla on fludioksoniilin tapaan tehoa Alternaria-tautiin. Yhtä laajatehoinen kuin fludioksoniili se ei kuitenkaan valitettavasti ole. 

Erilaisista biostimulanttipeittauksista on porkkanoilla vielä vähän kokemusta, ja etenkin käytännön tasolla siitä on saatava lisää kokemuksia. Oletettavaa onkin, että paras lopputulos taimettumisessa saadaan käyttämällä esi-idätettyä siementä sekä hyviä siemeneriä. On myös syytä kiinnittää huomiota entistä enemmän lajikevalintaan sekä huolellisiin kylvötoimenpiteisiin.

Lajikejalostuksen tavoitteet 

Porkkanalajikkeiden tämän hetken jalostuksen painopiste vaihtelee hieman toimijan, maantieteellisen alueen sekä markkinan ja porkkanatyypin mukaan. Painopiste on kuitenkin tautien kuten Erysiphe heraclei ja Alternaria dauci hallinnassa sekä hankalien sääolosuhteiden vastustuskyvyssä. Lainsäädäntö ja vähenevät kemialliset torjuntamenetelmät asettavat enemmän painetta ja toiveita genetiikkaan. Merkittävä jalostusta ohjaava tavoite on myös korkea satopotentiaali sekä varastoitavuus ja kauppakestävyys. Kauppa ja kuluttaja haluavat yhä tasalaatuisempia ja kestävimpiä tuotteita makua unohtamatta. 

 

Artikkelin kirjoittajat ovat Juho Ahlberg, joka toimii myynti- ja tuoteryhmäpäällikkönä Vilejlijän Bernerillä ja Juha Rita, tuotepäällikkönä Viljelijän Bernerillä. Artikkeli on alunperin julkaistu Puutarha&kauppa-lehdessä 5/2025. Lisää Puutarha&Kauppa lehden artikkeleita.