Kausi 2023 on tarjonnut monia haasteita kasvintuotannolle, ja monet kamppailevat nyt sadonkorjuutöiden kanssa. Kuiva kasvukauden alku johti moniin harvalukuisiin kasvustoihin, jotka sateiden jälkeen ovat nyt tarjonneet tilaa enemmän tai vähemmän suurille rikkakasvustoille. Syyskausi sadonkorjuu- ja syysviljelytöineen on monille viljelijöille kiireinen ja on tärkeää suunnitella toimenpiteet etukäteen, jotta luodaan parhaat mahdolliset olosuhteet tulevia kausia varten. Juolavehnä, ohdakkeet ja muut rikkakasvit voivat muodostua pitkäaikaisiksi ja kalliiksi ongelmiksi viljelykierrossa ja ne olisi torjuttava heti, kun siihen on mahdollisuus. 

Vinkkejä ja neuvoja syksyn glyfosaattikäsittelyihin Credit Xtremellä

Jos olet käsittelemässä sänkeä heti puinnin jälkeen, on käsittely tehtävä viimeistään noin vuorokauden kuluessa ennen kuin esimerkiksi lehtien "haavapinta" sulkeutuu ja imeytyminen loppuu. Muussa tapauksessa odota, kunnes juolavehnällä on 3-4 lehteä jälkikasvussa ja juuristo on tyhjentynyt ravinteista. Huomioi, että, tässä välissä kasvin imeytyminen on alhaisimmillaan, ja silloin käsittelystä on vähemmän hyötyä. 

Syyskylvökiireiden keskellä sänkimuokkaus voi jäädä tekemättä. Ongelmavuotena tämä voi tarkoittaa, että peltoon leviää paljon rikkakasveja, mikä aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia ja lisäkustannuksia tulevissa satovuosissa. Näissä tapauksissa on tarkoituksenmukaista tehdä käsittely Credit Xtreme -valmisteella kylvön ja itämisen välisenä aikana, jotta saadaan aikaa kylvöön, mutta jotta rikkakasvien kasvua voidaan silti hillitä. Tällöin on tärkeää muistaa, että siemenet on mullattava hyvin (maan peittäminen) ja että rikkakasvien/viljelykasvin kehitystä on seurattava huolellisesti ennen käsittelyä. Yksi keino tähän voi olla herättää itämistä tarkastuslaatikossa käyttämällä lasilevyä tai vastaavaa kyseisellä pellolla, jotta nähdään, milloin itäminen on lähellä, mutta että rikkakasveilla on myös ollut aikaa itää mahdollisimman paljon.

Juolavehnä on vaikea hävittää viljakasvustoista ja esimerkiksi ohralla ja kauralla se ei ole lainkaan mahdollista. Siksi torjunta on tehtävä ennen kasvuston perustamista ja mahdollisimman tehokkaasti ja tässä Credit Xtreme on oiva apu.

Credit Xtreme mahdollistaa tehokkaan käsittelyn jopa tällä ongelmallisella kaudella, sillä se on nopeasti sateenkestävä (täysi sateenkestävyys 1 tunnissa) sekä nopeasti imeytyvä ja vaikuttava. Maanmuokkaus ja kylvö on mahdollista 2 päivän kuluttua juolavehnän käsittelystä. Tämä on erittäin arvokasta, kun aikaa on vähän ja olosuhteet ovat vaikeat! Credit Xtreme auttaa sinua pääsemään maaliin vuonna 2023 - ja tasoittaa tietä tuleville kausille!

Kirjoittaja Petri Lintukangas, Nufarm