uutinen
3.8.2017

Aikaiseen Emilioon tutustuttiin Askolassa

Elokuun ensimmäisen päivän iltana Viljelijän Berner järjesti yhdessä Peltosiemenen kanssa syysvehnän pellonpiennartilaisuuden Askolassa Pasi Kortejärven tilalla. Emilio syysvehnälajikkeen mielenkiinto kohdistuu erityisesti sen aikaisuuteen, mutta samalla myös yllättävän korkeaan satopotentiaaliin. Pari vuotta sitten Västankvarnin kokeissa Emiliosta saatiin yli 9 tonnin hehtaarisato. Katso kokeen tulokset tästä. Emilio eroaa muista syysvehnälajikkeista tähkässä olevilla vihneillä. Ne myös yhteyttävät, eli lisäävät sadon määrää.

Pasi Kortejärvellä on Emiliosta siemenlisäysviljely. Viime syksynä hän pääsi kylvön tekemään vasta syyskuun puolivälin jälkeen, kun kevätrapsin satoa ei päästy aikaisemmin puimaan. Kun kylvön jälkeen sää oli vielä viileää, oraat jäivät pienelle asteelle talven alle. Tunnetusti viime talvi ja kevään pakkaset olivat kova rasite syyskasveille. Kasvukauden alkaessa näytti jopa pelottavalta Emilion selviytyminen, kun tilalla syysruiskaan ei kestänyt talvea. Emilio kuitenkin jaksoi lähteä kasvamaan ja nyt sen satonäkymät ovat aivan kohtuulliset  Sadonkorjuu tulee kuitenkin siirtymään elokuun jälkipuoliskolle viileän kesän seurauksena. Emilion siementä syksyn kylvöihin on saatavana Viljelijän Berneriltä.

Emilion tähkää koristelevät komeat vihneet. Kokemuksesta tiedämme että vihneet irtoavat puinnissa hyvin ja säiliöön tulee puhtaita jyviä.

 

Pasi Kortejärvi on myönteisen yllättynyt näin hyvästä kasvustosta vaikean talven jälkeen. Suunnitelmissa on nyt kylvää lajiketta uudestaan.


Tilaa uutiskirje