uutinen
20.9.2018

GrainSense – sopii myös rapsien seuraamiseen

Grain Sense-teknologian avulla voidaan mitata viljojen kosteutta ja proteiinitasoa kasvukauden loppupuolella ja esimerkiksi arvioitaessa milloin on järkevää aloittaa puinnit. Myös erilaatuiset viljaerät saadaan helpommin eriteltyä, kun tiedetään viljan laadusta jo ennen puintia.

Grain Sense-laitetta voidaan käyttää viljojen lisäksi myös rypsien ja rapsien öljypitoisuuden ja kosteuden määrittämiseen. Tämä helpottaa paljon päätöksen tekoa puinnin aloittamisesta, joka usein on öljykasveilla hiukan hankalaa. Kevätrapsi voi olla eri aikaan kehittynyttä, jolloin varsinkin alimpien litujen siemenet eivät vielä ole valmiita, kun taas ylimpien litujen siemenet ovat jo valmistuneet. Näyte saadaan otettua nopeasti muutamasta lidusta ja esimerkiksi rapsin yläosan ja alanosan siementen tulokset saadaan erikseen.

Tänä vuonna kuivuus ja tuhohyönteiset ovat voineet aiheuttaa epätasaista taimettumista ja kukintaa. Tästä johtuen rapsit voivat valmistua eri aikaan samankin peltolohkon sisällä riippuen esim. maalajista. Grain Sense-laitteella saadaan hetkessä kosteus % mitattua pellon eri osista. Samalla nähdään eroavatko öljypitoisuudet eri lohkojen tai jopa saman lohkon sisällä. Öljypitoisuudeltaan korkeammat alueet kannattaa puida erikseen ja varmistaa hyvä laatu. Kuivuuden ja tuholaisten vioittamilla alueilla siemenet voivat olla pienempiä, joissa öljypitoisuus on myös alhaisempi.


Tilaa uutiskirje