3.7.2020

Keskikesän vinkit kasvinsuojeluun

1.Huolehdi viljojen tautitorjunnasta

Tautipaine on nousemassa paikoitellen korkeassa viljoilla ja myös öljykasveilla sateiden takia. Jos käsittely on tekemättä ja kasvusto hyvässä kasvussa, kannattaa torjunta tehdä. Kasvitaudit kuten lehtilaikkutaudit tai ruoste vaivaavat hyvin usein enemmän loppukasvukaudesta. Vielä tässä vaiheessa kasvusto voi olla melko tauditon, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Viljoilla esimerkiksi Ascra Xpro-käsittelyn voi tehdä kukinnan alkamiseen saakka. Jos ohra on ohittanut lippulehtivaiheen ja on jo tähkällä, kannattaa torjunta ilman muuta tehdä.

Hyviin kasvustoihin kannattaa panostaa ja nostaa annos suositusten ylärajoille. Esimerkiksi vehnällä Ascra Xpro:ta kannattaa käyttää 0,8 l/ha ja ohralla 0,6 l/ha, jos tautitorjuntaa ei ole tehty rikkatorjunnan yhteydessä.

 2. Torju pahkahome rapsilla ja rypsillä

Öljykasvit ovat aloittaneet kukinnan ja pian täyden kukinnan vaihe alkaa olla ensimmäisten kylvöjen osalta. Kukintajaksosta voi hiukan tulla pidempi, koska rapsikuoriaiset ovat vaivanneet kasvustoja. Tämä voi tehdä ruiskutuksen ajoituksen haastavammaksi, joten kukinnan kehittymistä kannattaa seurata normaalia paremmin. Suosituksena on, että ruiskutus tehdään täyden kukinnan aikana ennen kuin terälehtiä alkaa tippumaan maahan. Jos ensimmäiset terälehdet alkavat putoilla maahan, alkaa olla viimeisiä hetkiä tehdä ruiskutus. FOLI STAR-paketin Zaftra AZT 250 SC 0,25-0,4 l/ha + Folicur Xpert 0,5-0,8 l/ha torjuu tehokkaasti pahkahometta. Zaftra sisältää atsoksistrobiluriinia ja Folicur Xpert triatsolia. Pakettiratkaisu sopii myös pohjavesialueille. 

3. Riski punahomeen kehittymiselle kasvanut

Paikoitellen voimakkaiden sateiden takia punahometta aiheuttavat fusarium-sienet voivat levitä sadepisaroiden mukana nopeasti kosteissa kasvustoissa. Myös kesäkuun kuivuus altisti viljelykasvit stressitilaan, joka saattaa nostaa altistumisherkkyyttä fusarium-sienille. Tiheät ja hyvät kasvustot kannattaa suojata punahomeelta, jolloin kukinnan alussa voidaan tehdä torjuntaruiskutus esimerkiksi Proline 250 EC- tai Delaro SC 325-valmisteilla. Prolinen minimikäyttömäärä on 0,4 l/ha ja Delaron 0,5 l/ha punahomeen torjunnassa. Näillä annoksilla teho on jo hyvä, jos ruiskutuksen ajoitus onnistuu. Oikea aika torjunnalle on noin viikko röyhylle tai tähkälle tulon jälkeen.

 


Tilaa uutiskirje