uutinen
15.10.2021

Prolinella tutkitusti tehoa lumihomeeseen

Tänä syksynä viljat ovat kasvaneet hitaammin johtuen viileistä sääjaksoista. Kasvustot eivät siten ole kovin reheviä mikä pienentää riskiä lumihomeen aiheuttamille vahingoille. On silti erityisen tärkeää torjua lumihome, jos käytetään peittaamatonta siementä, viljellään syysvehnää vehnän perään tai on päästy kylvämään ajoissa elokuussa tai syyskuun alussa. Runsas rikkakasvien määrä nostaa myös kasvuston kosteutta mikä edesauttaa lumihometta aiheuttavan Microdochium nivalis-sienen leviämistä.

Proline -valmistetta on tutkittu Bernerin koeruuduilla Vaasassa. Kokeessa esiintyi runsaasti lumihometta. Valmiste tehosi parhaiten riittävän suurella käyttömäärällä. Sen sijaan pelkkä atsokstrobi-valmiste kuten Zaftra AZT 250 SC tehosi yksinään huonosti lumihomeeseen. Zaftraa voi lisätä pienen määrän Prolinen sekaan tehoa vahvistamaan, mutta Prolinea kannattaa olla suurin määrä.

Nyt ja lähitulevaisuudessa on oikea hetki ruiskuttamiselle. Lokakuun puolivälin jälkeen vilja kasvaa enää vain vähän ja uutta kasvua ja lehtiä tulee vähemmän. Ruiskuttamisella saadaan Prolinen tehoaine protiokonatsoli leviämään ainakin suurimpaan osaan kasvustoa. Tehoaine on siis uuteen kasvuun liikkuva, joten tuotetta voi ruiskuttaa hiukan etuajassa.


Tilaa uutiskirje