uutinen
19.2.2021

Tarjolla hyvää suomalaista – varaa Viljelijän Tuoreleike ennakkoon nyt!

Maittavaa, kotimaista sokerijuurikasleikettä, Viljelijän Tuoreleikettä tarjotaan nyt ennakkomyynnissä nautakarjatiloille syksyn 2021 toimituksiin. Tuoreleike on erinomainen rehukomponentti lypsylehmien ja lihanautojen ruokintaan, ja sitä on hyödynnetty monilla tiloilla jo pitkään. Leikkeen saatavuus paranee tulevalla kaudella, kun Sucros ja Viljelijän Avena Berner laajentavat yhteistyötään tuoreleikkeen jakeluun.

Toimiva rehukomponentti niin lypsylehmille kuin lihanaudoille

Rehukomponenttina tuoreleikettä pidetään erinomaisena erityisesti hyvän maittavuutensa ansiosta. Kun rehu maittaa, myös syönti lisääntyy. Monilla maitotiloilla hyvän syönnin myötä myös maitotuotos on kehittynyt positiivisesti.

Tuoreleike sisältää runsaasti hyvin sulavaa NDF-kuitua ja myös energiaa, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää tasaamaan esimerkiksi säilörehun laatuvaihteluja tai jopa osin korvaamaan ruokinnassa säilörehua tai viljaa. Monilla tiloilla tuoreleike on turvallisen ja sujuvan käytettävyytensä ansiosta noussut keskeiseksi perusrehukomponentiksi, jota käytetään ruokinnassa tasaisesti koko sisäruokintakauden ajan muiden perusrehujen rinnalla. Rehukomponenttina tuoreleike sopii erityisesti seosrehuruokintaan.

Kun leikettä on mukana ruokinnassa tasaisesti, on oman säilörehun tuotannon kokonaisuutta, niin kustannusta kuin laatua hyvä tarkastella tuottavuuden näkökulmasta. Leike sopii erinomaisesti esimerkiksi niille karjatiloille, joilla peltoala rajoittaa omaa nurmentuotantoa tai karkearehun tuotannossa tai saatavuudessa on muita haasteita. Erityisesti tiloilla, joilla säilörehuun valjastetut nurmilohkot ovat hajallaan tai kaukana tilakeskuksesta, tuoreleikkeen käyttöönotto voi tuoda selvää kustannussäästöä, kokonaistuottavuuden kehittymisestä puhumattakaan.

Sopiva käyttömäärä lypsylehmille on 6-10 kg/pv per eläin, optimi toki pitää hakea ruokinnan suunnittelun kautta. Lihanautojen ruokinnassa tuoreleikettä on käytetty perinteisesti hieman vähemmän, 3,5-5 kg/pv per eläin. Jos säilörehua on saatavilla niukasti, tuoreleikkeen määrää ruokinnassa on useimmissa tapauksissa mahdollista lisätä.

Ennakkomyynti on käynnissä, tarjolla myös kiinteähintainen sopimus

Viljelijän Avena Berner aloitti sokerijuurikkaan tuoreleikkeen myynnin nautakarjatiloille poikkeuksellisen ajoissa, sillä leikkeestä oli paljon kysyntää. Ennakkomyynnin avauksella haluttiin myös kannustaa tiloja miettimään tuoreleikkeen käyttöä rehustuksessa ajoissa ja ottamaan mahdollinen käyttö huomioon tulevan kauden viljelysuunnitelmissa.

Keväällä tarjolla on myös mahdollisuus varata tuoreleikettä samaan kiinteään hintaan kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Kolmen vuoden toimitussopimuksen tehdessään asiakas saa 2021 tilaustaan vastaavan määrän samalla hinnalla myös vuosina 2022 ja 2023. Tämä mahdollisuus on saanut hyvän vastaanoton tuottajien keskuudessa. Kiinteähintainen tuote, jolla on hyvä ja tasainen laatu, nähdään myös erinomaisena työkaluna hallita rehuntuotantoon liittyviä riskejä.

Ota yhteys myyntiin ja tee varaus Viljelijän Tuoreleikkeestä nyt.


Tilaa uutiskirje