Maan happamuus suomalaisilla pelloilla on merkittävä satotappioiden aiheuttaja. Maat ovat meillä luonnostaan happamampia kuin Ruotsin ja Baltian viljelyalueilla johtuen meidän kallioperästämme, joka rapautuessaan tuottaa hapanta ainesta. Myös runsassateiset syksyt lisäävät maan happamoitumista, sillä sateet huuhtovat ravinteita ja jäljelle jää maata happamoittavia vetyioneja. Myös viljelytoimenpiteillä on vaikutusta maan happamoitumiseen. Runsas nitraattipitoinen lannoitus lisää ravinteiden huuhtoumista ja siten myös happamoitumista. Ravinteita poistuu pelloilta myös sadonkorjuun yhteydessä ja ellei poistuvia ravinteita korvata joko lannoituksella tai orgaanisen aineksen lisäyksellä, maan pH-arvo laskee.
Happamuus heikentää ravinteiden käytön tehokkuutta
Happamuus säätelee maassa tapahtuvia biologisia ja kemiallisia reaktiota sekä vaikuttaa myös epäsuorasti maan fysikaalisiin ominaisuuksiin. Maan pH-arvon nousu parantaa monien kasveille tärkeiden ravinteiden, kuten typen, fosforin ja kaliumin saatavuutta ja samalla vähentää myrkyllisten alumiini-ionien vapautumista. Juuristovyöhykkeellä tapahtuva pH-arvon nousu myös parantaa mikrobien elinoloja, mikä lisää orgaanisen aineksen hajoamista ja vapauttaa enemmän ravinteita kasvin käyttöön. Matalassa pH.ssa myös fosfori sitoutuu tiukemmin maahiukkasiin ja heikentää siten kasvien fosforin saantia.
Voiko alhainen pH olla piilevä tekijä kasvien kuivuusstressin taustalla?
Liiallinen happamuus maassa rajoittaa voimakkaasti kasvien kasvua, vaikkakin viljalajien ja -lajikkeiden happamuudensietokyvyssä esiintyy suuria eroja. Viljoista herkimpiä happamuudelle ovat ohra ja vehnä, kun taas kaura, ruis ja ruisvehnä sietävät paremmin happamuutta. Ohralla ja vehnällä happamuuden sietokyvyssä on kyse pääosin niiden kyvyssä sietää maahan vapautuneen alumiinin haittavaikutuksia. Maassa runsas alumiinipitoisuus haittaa juuriston solunjakautumista ja rajoittaa samalla merkittävästi juurten kasvua ja kehitystä. Tämän vuoksi happamassa maassa myös kuivuuden tai liiallisen märkyyden aiheuttamat ongelmat kärjistyvät.
Myös lajikkeiden happamuuden siedossa on merkittäviä eroja. Tämän vuoksi ohralajikkeiden happamuuden sietokykyä testataan virallisissa lajikekokeissa erityisesti happamilla mailla. Alla olevassa kuvassa on koottu taulukkoon tietoa viljellyimpien ohralajikkeiden happamuuden sietokyvystä. Mikäli lajiketta ei löydy taulukosta, sillä ei ole koetuloksia happamalta maalta koejakson aikana. Avaa kuva uuteen välilehteen tarkemmin tarkasteltavaksi klikkaamalla.
Omyan kalkitustuotteet ovat nopeita ja joustavia ratkaisuja pH:n nostoon
Käytettävissä olevia kalkitustuotteita on useita erilaisia, ja ne soveltuvat käytettäväksi erilaisiin tilanteisiin ja eri kasveille. Omyan hienojakoisilla liitukalkkituotteilla, Calciprill, Sulfoprill ja Magrill pystytään vaikuttamaan nopeasti maan pH-arvoon. Tuotteiden nopeavaikutteinen neutralointikyky on 35 %. Lisäksi niiden hienojakoisuus parantaa kykyä reagoida maassa, mutta rakeinen olomuoto mahdollistaa levittämisen eri tavoin. Levitys onnistuu tavanomaisilla lannoitteenlevittimillä jopa täsmälevityksenä vain halutuille lohkon osille. Tämän ansiosta ne soveltuvat hyvin tilanteisiin, jossa halutaan tasata lohkon eri osien pH-arvoa. Myös riviin sijoittaminen on mahdollista, jolloin vaikutukset kasvien juuristovyöhykkeellä ovat suuremmat kuin hajalevityksessä. Juuristovyöhykkeen pH-arvoa nostamalla parannetaan erityisesti fosforin saantia, sillä kasvit ottavat fosforia ainoastaan juuriston välittömästä läheisyydestä. Kalsiumin ansiosta myös juuristosolukon soluseinät vahvistuvat ja niiden kyky tunkeutua maahan paranee. Sijoittaminen kylvöriviin on paras vaihtoehto tilanteeseen, jossa halutaan saada nopeasti vaikutus kasvuoloihin.
Soilfoodin Tehokalkeilla kalkitus toimii myös fosforilannoituksena
Soilfood Tehokalkit ovat erittäin hienojakoista kalsiumkarbonaattia, jossa on pieni määrä (< 10 %) sammutettua kalkkia. Kalkkien neutralointikyky näissä tuotteissa on erittäin korkea (> 40 %), ja kalkki on lähes kokonaan nopeavaikutteista. Tehokkaan neutralointikykynsä ansiosta Tehokalkkien käyttömäärä on merkittävästi normaaleja kalsiitteja pienempi. Soilfoodin Tehokalkit sisältävät lisäksi merkittäviä määriä fosforia ja niiden sisältämä liukoinen fosfori on suoraan kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Tämä fosfori ei silti ole vesiliukoista eli huuhtoutumisherkkää. Soilfoodin Tehokalkit soveltuvat erinomaisesti lohkoille, joilla alhaisen pH:n lisäksi myös keskimääräistä heikommat fosforiarvot.
Maan happamuuden hallinta on osa pitkäjänteistä viljelystrategiaa, ja sen merkitys vaihtelee huomattavasti kasvilajin mukaan. Tämä uutinen on osa laajempaa sarjaa, jossa käsitellään kalkituksesta saatavia hyötyjä eri kasveilla sekä esittelemme erityyppisiä ratkaisuja happamuusongelmiin. Seuraavissa osissa tutustumme yksityiskohtaisemmin öljykasvien, herneen, perunan sekä nurmikasvien kalkitukseen.
Jos haluat saada henkilökohtaista neuvontaa kalkitusratkaisuista juuri omiin tarpeisiisi, paikallinen asiakkuusvastaavamme tuntee erilaiset vaihtoehdot ja osaa neuvoa parhaan ratkaisun löytämiseksi.
