Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on 13.12.2022 myöntänyt poikkeusluvan Buteo Start FS 480 -valmisteella teollisesti peitatun kevätrypsin ja kevätrapsin siemenen kylvöön kirppojen torjumiseksi keväällä 2023.

Apetit Kasviöljy Oy haki poikkeuslupaa yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.:n kanssa. Apetitin tiedotteessa todetaan tuholaispaineen olevan merkittävä haitta öljykasvien viljelyssä ja siksi toimiva kasvinsuojelu on onnistuneen viljelyn edellytys. ”Toivomme, että päätös peittausluvasta kannustaa viljelijöitä kevätöljykasvien viljelyyn”, sanoo Apetitin kehityspäällikkö Perttu Korolainen.

Buteo Start FS 480 on viljelijöille tuttu peittausainevalmiste, sillä sitä on käytetty siemenpeittauksessa poikkeusluvan turvin myös aikaisempina vuosina. Valmisteen tehoaineena on flupyridifuroni. Buteon biologinen teho perustuu valikoivuuteen ja se tehoaa nimenomaan kirppoihin. Se on osoittautunut tehokkaaksi taimivaiheen tuholaistorjunnassa. Lue Apetitin tiedote kokonaisuudessaan täältä.

Viljelijän Avena Bernerin ostajat hoitavat rypsi- ja rapsikauppaa Apetit Kasviöljy Oy:n öljynpuristamolle Kantvikiin. Viljelijän Avena Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle Erkkolan mukaan kotimaisen kasviöljy- ja valkuaisomavaraisuuden varmistamiseksi peittaus on välttämätön edellytys öljykasvien viljelyn varmistamiseksi ja huoltovarmuuden ylläpitämiseksi.

”Onnistuneen öljykasvikasvuston perustaminen edellyttää hyvää ja tasaista taimettumista. Taimettumisvaiheen kirppatuhojen torjunnassa peittaus on todettu tehokkaimmaksi keinoksi. Peittaus vähentää myös ruiskulla tehtävää kirppatorjunnan tarvetta ja siten vähentää kemiallisten torjunta-aineiden kokonaiskuormaa”, Erkkola toteaa.

Öljykasvien siemeniä kevään kylvöille löytyy kattavasti Viljelijän Avena Bernerin valikoimasta. Kysy lisää asiantuntijoiltamme.