Kulunut kasvukausi on sääolosuhteiltaan ollut kaksijakoinen. Kuivaa alkukesää on seurannut sateinen jakso, mikä on antanut vettä monin paikoin jo riittävästi sadon muodostukseen. Moni perunanviljelijä toivookin sateiden pikkuhiljaa hellittävän ja päästäisiin valmistautumaan hyvillä mielin nostoihin.

Perunaruttoa esiintyy koko Suomessa ja puutarhapalstat alkavat olla menetetty. Ammattiviljelmillä ruton kanssa on pärjätty, vaikka tautipaine on suurin moneen vuoteen. Ruiskuttamaan on päästy kohtuu hyvin.

Elokuun puolivälistä eteenpäin rutontorjuntaan paras valmiste on hyvän mukularuttotehon omaava valmiste. Paras ratkaisu viimeisille ruttokierroksille on Ranman Top 0,5 l/ha. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Leimay 0,5 l/ha ja Shirlan 0,4 l/ha. Jos ruiskutusväli on venähtänyt pitkäksi, kannattaa joukkoon lisätä Cymbal 45 0,25 kg/ha.

Nyt kun Reglone on poistunut tuotevalikoimasta, ruttosuojasta tulee huolehtia myös varsiston hävityksen aikaan. Lisäämällä esim. Ranman Top 0,3 l/ha Mizukin joukkoon varmennetaan mukularuton torjuntaa.

Lehtipoltetta esiintyy paikoin ja sen torjunnan viimeiset hetket ovat käsillä. Elokuun puolivälin jälkeen sille ei käytännössä juurikaan ole enää tarvetta. Strobi-valmisteita ei suositella enää käytettäväksi.

Perunan varsiston hävitys

Varsiston hävitykseen on tälle kasvukaudelle tullut suuria muutoksia. Reglonelle ei enää myönnetty käyttölupaa kasvukaudelle 2023. Spotlight Plus- valmiste on Tukesin 7.2.2023 tekemällä päätöksellä käyttökiellossa kasvukaudella 2023.

Ainoa hyväksytty valmiste perunan varsiston hävitykseen syksylle 2023 on Mizuki (28.10.2023 saakka käyttölupa). Suositeltu käyttömäärä on 2 l/ha. Maksimi käyttömäärä on 4 l/ha/kasvukausi.

Mizukin käytössä on huomioitava muutama seikka. Vesimäärän tulee olla korkea, vähintään 300 l/ha, mieluummin 350 l/ha ja ruiskutus tulee tehdä aamupäivällä. Jos kasvusto murskataan, ruiskutetaan Mizuki 1 vrk:n kuluttua. Murskaus korkeaan 20 – 30 cm sänkeen. Täyteen kasvustoon käytettäessä voidaan varautua toiseen ruiskutukseen 5-7 vrk ensimmäisestä. Silloinkin käyttömäärä 2,0 l/ha.

Mizuki on vaikutustavaltaan hyvin samantyyppinen kuin Spotlight Plus. Valmisteen tulee imeytyä maavarsiin, ennen tehon näkymistä. Käyttökokemukset tältä kesältä osoittavat, että aine on toimiva ratkaisu.

Kasvusto murskattu 3.8.23. Mizuki 2,0 l/ha 5.8.2023. Kuva otettu 7.8.2023.

Mizukin teho 6 pv ruiskutuksesta. Kuva otettu 11.8.2023.

Kirjoittaja asiakkuuspäällikkö Asko Seppänen, Viljelijän Berner