Rapsipistiäisiä ja niiden toukkia on havaittu syysöljykasveilla runsaasti Etelä-Savossa, mutta myös hajanaisesti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Rapsipistiäisen toukat voivat pahimmillaan aiheuttaa merkittäviä tuhoja syömällä mm. syysöljykasvien kasvulehtiä.

Kasvustoja kannattaa nyt tarkkailla ennen varsinaisten tuhojen syntyä. Kasvustoissa voi esiintyä samanaikaisesti sekä lentäviä aikuisia että toukkia. Aikuiset rapsipistiäiset ovat takaruumiiltaan keltaoransseja ja niiden siiven reunat ovat mustat. Rapsipistiäisen toukat ovat väriltään tummanvihreitä tai harmaanmustia, vatsapuoleltaan vaaleita toukkia, jotka ovat kuoriutuessaan noin 2 mm pituisia, mutta kasvavat nopeasti jopa useiden senttimetrien pituisiksi. Havainnot rapsipistiäisistä ja niiden toukista kannattaa kirjata Rapsiappiin.

Jos rapsipistiäisen toukkia esiintyy enemmän kuin 1 toukka / kasvi, voidaan niitä torjua Cyperkill 500 EC -valmisteella käyttömäärän ollessa 0,05 l/ha. Parhaan tehon saavuttamiseksi kannattaa käyttää melko runsasta vesimäärää, 200-400 l/ha.

Kuva: Aikuinen rapsipistiäinenKuva: Aikuinen rapsipistiäinen
Kuva: Aikuinen rapsipistiäinen
Kuva: Rapsipistiäisen toukkaKuva: Rapsipistiäisen toukka
Kuva: Rapsipistiäisen toukka