Tärkkelysperunan viljelyn kehittämiseen keskittyvän Helmi-projektin pilottitilat osallistuvat keskusteluryhmiin, joissa käydään läpi kulloinkin ajankohtaisia, viljelyyn liittyviä asioita. Viime päivinä ryhmissä on vertailtu kasvustojen taimettumisnopeutta ja kehitystä. Helteisen toukokuun ansiosta tärkkelysperunalohkot ovatkin jo taimettuneet komeasti, osa jopa ennätysajassa.

Vaikka istutukset päästiin aloittamaan Satakunnassa vasta toukokuun toisella viikolla, jopa parisen viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna, perunat taimettuivat samoihin aikoihin kuin viime vuonna. Lapuan alueen lähtötilanne tähän kauteen on huomattavasti viimevuotista parempi, sillä useilla pilottitiloilla kasvustot ovat taimettuneet jopa parisen viikkoa viimevuotista aiemmin aikaisemmasta istutusajankohdasta ja helteistä johtuen. Tämä lupaa hyvää mukulasadon, mutta erityisesti tärkkelyssadon kannalta.

Keskusteluryhmistä on haettu myös tukea erityisesti kasvinsuojelun haasteisiin – miten optimoidaan rikkatorjunnan ajankohta tai millaisilla ratkaisuilla onnistutaan parhaiten. Taimettumisen jälkeen keskustelu on kääntynyt syväjuuristen ja monivuotisten rikkojen torjuntaan. Keskustelu viljelijöiden kesken on ollut vilkasta ja vinkkejä on vaihdettu puolin ja toisin. Finnamylin, Lapuan Perunan ja Viljelijän Bernerin asiantuntijat ovat myös mukana keskusteluryhmissä ja tuovat oman osaamisensa viljelijöiden saataville.