uutinen
30.8.2019

Mitä GrainSense mittari näyttää, menisitkö puimaan?

Mäntsälässä mitattiin GrainSensellä vehnien ja ohrien valkuais- ja kosteustasoja. Ohralla kosteudet vaihtelivat paljon, vihreitä jyviä/tähkiä oli mallasohrassa paljon. Vihreiden tähkien kosteus oli 34-39 % kun taas valmiiden tähkien 15 %. Kuvan mittaustulos on ohrasta vihreistä tähkistä. Valkuaislukema tulee laskemaan 17,5 % lukemasta, sillä mittarissa ei ole vielä kalibraatioita raakojen vihreiden jyvien mittaamiseen. Toisella lajikkeella kosteus oli 14,8 % ja valkuainen 11,49 %. Tämä ohra on valmis puitavaksi. Ohrasta lisämittaukset voisivat olla tarpeen valkuaistason määrittämiseen eri lohkoista, koska nyt mitatussa ohrassa valkuainen oli turhan korkea mallaslaatuun.

Vehnissä kosteus vaihteli paljon lohkojen välillä. Ensimmäiseltä vehnälohkolta mittausten mukaan kosteus oli 30-37 %, valkuainen 13,75-15,9 %. Tämän perusteella tämän vehnän puinti on vasta 1-2 viikon päästä. Ei siis kannata liian ajoissa lähteä yrittämään puintia, polttoainetta kuluu turhaan kuivaamiseen. Proteiini eli valkuainen näyttäisi, että nämä vehnäerät ovat leipälaatua. Yhden vehnälohkon mittaus näytti 14,1 ja 14,3 % valkuaistasoa esinäytteestä, joka on menossa myyntiin. Kolmannella lohkolla toisella vehnälajikkeella kosteus oli 20 % ja valkuainen 11,98 % eli valkuainen oli hiukan alhaisempi.

Mittauksia varten pellosta kerättiin tähkiä muutama kymmenen kappaletta. Aikaa viiden lohkon läpikäymiseen kului noin tunti ja mittaaminen kesti 15-30 min näytteiden valmisteluineen. Lyhyessä ajassa saatiin paljon asioita selville ja varmuutta viljan laadusta. Kun tietää lajikkeiden eri laadut ja eri paikoista tulleet valkuaistasot, auttaa tämä suunnittelussa myydä viljaa eteenpäin mahdollisimman laadukkaana.

Kysy lisää meidän asiantuntijamyyjiltä.


Tilaa uutiskirje