uutinen
10.7.2017

Pahkahomeen torjunta kevätöljykasveilla

Tänä vuonna syysrapsilla pahkahomeen vaara oli hyvin vähäinen, koska toukokuu oli miltei sateeton. Nyt vastaavasti kevätrapsilla ja –rypsillä tulee pahkahomeen riski olemaan suuri, koska kesäkuu oli sateinen. Kokemuksista tiedämme pahkahometuhojen riskin olevan erittäin suurta, jos rapsin tai rypsin kukintaa edeltäneen kolmen viikon jakson aikana sataa yli 30 mm ja lohkolla tai sen läheisyydessä on todettu pahkahometta jonakin neljästä edellisestä kesästä.

Ruiskutus täyden kukinnan aikana

Hyvän torjuntatuloksen saavuttaminen edellyttää, että ruiskutukset ajoitetaan oikein. Torjunta-ainekäsittelyllä pyritään estämään pahkahomeen itiöiden itäminen verson haaroihin tarttuneissa kuihtuvissa kukkien terälehdissä. Kasvusto tulisi ruiskuttaa täyskukinnan aikaan juuri kun ensimmäiset terälehdet alkavat varista. Oikea ajoitus on miltei tärkeämpää kuin ainevalinta. Pahkahomeen torjuntaan tarjolla useita vaihtoehtoja. Ehkä nyt tänä vuonna kannattaa välttää ainakin pelkästään storibivalmisteen käyttöä, koska siitä voi aiheutua sadonkorjuun viivästymistä. Orius valmiste on uusi kustannustehokas tuote pahkahomeen torjuntaan. Valmiste sisältää tehoaineena tebukonatsolia, jota Euroopassa yleisesti käytetään syysrapsille pahkahomeen torjunnassa. Valmistetta käytetään 1,25 l/ha eli 5 litran pakkaus riittää 4 hehtaarille.

Tässä Smilla –kevätrapsipellossa pahkahomeentorjuntaruiskutus tulee ajankohtaiseksi heti alkuviikosta. Kuva Hausjärveltä 7.7.2017

 

Tässä Viljelijän Bernerin tarjoamat vaihtoehdot pahkahomeen torjuntaan:

 

Tuote     Pakkaus        Käyttömäärä/ha
Orius     5 l        1,25
Amistar Xtra     5 l        1,0
Amistar Xtra + Folicur Xpert     5 l ja 5 l        0,4 + 0,4
Proline     5 l        0,7
Mirador     5 l        0,8-1,0

 

 

 


Tilaa uutiskirje