uutinen
8.4.2020

Sarka-viljelymestarikilpailun voitto kuminalla

Mikko Niemi Kurikan Jurvasta voitti Sarka-viljelymestarikilpailun kuminan huippusadolla. Kyseessä oli kasvinviljelykilpailu, jossa paras taloudellinen tulos kasvilla ratkaisi kisailijoiden paremmuuden. Kisaan pystyi osallistumaan tavanomaisesti tuotetulla leikkuupuitavalla kasvilla. Kisan järjestivät Viljelijän Avena Berner ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa yhdessä Sarka-messujen kanssa. Kilpailu järjestettiin kasvukaudella 2019. Tasokkaassa kilpailussa päästiin erinomaisiin satotasoihin ja mukana oli monipuolisesti eri viljelykasveja: kumina, syysruis, öljyhamppu, kevätvehnä ja rehuherne.

Kasvikohtaiset laskelmat ja satomittaukset kisa-aloilta tekivät ProAgria Etelä-Pohjanmaan kasvintuotantoasiantuntijat, ja satojen laadut analysoitiin Suomen viljavalla. Kisaajien välille pyrittiin luomaan tasaväkinen kilpailuasetelma huomioimalla laskuissa muuttuvat kustannukset. Kiinteät kulut ja työkustannus sen sijaan jätettiin huomioimatta. Sadon hintoina kisassa käytettiin markkinahintoja lokakuulta 2019.

Viljelymestarikisassa oli mukana myös harvinaisempia viljelykasveja, kuten öljyhamppu.

 

Satojen osalta kilpailu oli erittäin kovatasoinen. Kumina ja palkoviljat pärjäsivät hyvin ja niistä korjattiin erinomaisia satoja. Myös viljoilla päästiin korkeisiin satotasoihin ja erityisesti syysviljat menestyivät hyvin. Satokilpailun kuminasta korjattiin huippusato, miltei 3000 kg/ha. Myös syysviljojen tämän vuoden satotaso näkyi kisassa, ja syysrukiista saatiin pitkälti yli 11 000 kg hehtaarilta. Kevätvehnästä erinomainen yli 10 000 kg sato riitti vain viidennelle sijalla muuttuvien kustannusten ollessa joukon suurin.

Kilpailu osoitti, että nykylajikkeista voidaan hyvissä kasvuoloissa puristaa irti huippusatoja. Viljojen rinnalle löytyy erinomaisia kasvivaihtoehtoja, joiden avulla voidaan tasata niin viljelyn kuin taloudenkin riskejä. Lisäksi erikoiskasveilla on positiivisia vaikutuksia viljelykierrossa esimerkiksi tautien ja tuholaisten hallinnan näkökulmasta. Mikä kasvi sopisi sinun tilasi viljelyn monipuolistamiseen?

 

Kuminasta korjattiin viljelymestarikisassa erinomainen sato.

Tilaa uutiskirje