uutinen
29.8.2019

Syysvehnäprojektissa 6900 kg keskisato

Asko Myllymäen ja Bayerin syysvehnäprojektin kasvusto puitiin 20.8. ja keskisadoksi lohkolle tuli 6900 kg/ha.

Syksyllä 2018 lohkolla testattiin uutta, vielä rekisteröimätöntä, syysviljan rikkakasvien torjunta-ainetta. Se ruiskutettiin kun vehnässä oli muutama kasvulehti. Samalla ruiskutettiin kierrätyspohjaista ZM Grow-lehtilannoitetta. Lumihome torjuttiin myöhemmin Prolinen ja Miradorin seoksella.

Keväällä 2019 kasvusto sai lisälannoitetta ja kasvu pääsi vauhtiin hyvin. Kasvustokäynnillä havaittiin lehdissä lumihomelaikkuja, ja päätettiin seuraavaan ruiskutukseen lisätä Delaroa estämään sen leviäminen sekä ehkäisemään aikaisen pistelaikun leviäminen. Ensimäiseen ruiskutukseen lisättiin myös mangaanilehtilannoitetta, jolla varmistettiin riittävä mangaanin saanti alkukasvukaudesta. Maan mangaanipitoisuus ei ollut korkea.

Delaro piti lumihomeen aiheuttamat lehtilaikut ja pistelaikun kurissa ja seuraava kasvinsuojeluruiskutus tehtiin tähkälle, jolloin Ascra Xpro ja Wuxal Microplant ruiskutettiin. Tässä välissä vehnä oli saanut lisätyppeä joitain kymmeniä kiloja. Korrensäädettä ei annettu myöhäisessä vaiheessa, koska lajike on tanakka kasvutavaltaan ja kuivuus kiusasi kasvustoa kesä-heinäkuun vaihteessa.

Vehnä pysyi puhtaana kasvitaudeista ja kuivuudesta huolimatta kasvoi kohtuullisen hyvin loppukasvukuaden. Nollaruudussa näkyi rikkakasveja, kasvitauteja ja jyväkoko oli jäänyt pienemmäksi. Tästä kasvustosta ei saada satoeroja selville, mutta seuraa meidän Ascra Xpro Faktaa pellolta- projektia, jossa satokarttojen avulla saadaan tietoon Ascran vaikutus kasvustoon. Mukana on joukko aktiivisia viljelijöitä, jotka ovat jättäneet osan lohkosta ruiskuttamatta.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilaa uutiskirje