uutinen
26.9.2017

Tälle viikolle lämpimiä ruiskutuskelejä luvassa

Osassa Suomea on jo runsaasti puitua peltoa, joilla on tarvetta juolavehnän torjunnalle. Myös kuminapeltojen Matrigon käsittelyjä pitää saada tehtyä, jotta saadaan syksyllä itävää saunakukkaa torjuttua seuraavaa satoa ajatellen. Viikonloppuna sää lämpenee, joka edistää puintien etenemistä. Puiminen sujuu kuitenkin parhaiten myöhemmin iltapäivällä, joten kannattaa aloittaa myös syksyn ruiskutukset vaikkapa aamupäivisin ja alkuiltapäivästä.

Juolavehnän torjunta kannattaa tehdä nopeatehoisella Roundup Acella. Etenkin jos pelto on tarkoitus muokata vielä syksyllä, on nopeasta toimivuudesta etua. Jos keli on tuulinen tai lähistöllä kasvaa herkkiä kasveja, esimerkiksi orastunutta ruista, kannattaa tankkiin lisätä Gondor, joka ehkäisee tuulikulkeumaa ja varmistaa myös tehoaineen imeytymistä rikkakasveihin. Gondor leikkaa pienimmät ja isoimmat vesipisarat pois ja saa suuttimen toimimaan optimialueella. Tuloksena on hienompi sumu, joka tavoittaa rikkakasvit eikä jää tuulen vietäväksi. (Lisää Gondorista tästä ja tästä)

Glyfosaattivioitusten tapahtumiselle täysin tyynen tuntuinen keli voi olla jopa otollisempi kuin sopivasti poispäin puhaltava tuuli. Tyynellä kelillä ruiskutussumu voi jäädä leijailemaan ja siirtyä ojan yli sopivan ilmavirran viemänä. Alla olevassa kuvassa näkyy vasemmassa alakulmassa vikuuntunutta rukiin orasta. Syynä on ollut kuvan vasemman laidan pellolla tehty glyfosaattiruiskutus. Ruiskutuskeli on ollut tyyni, mutta tapahtunut vahinko on selvä.

 

 

Tilaa uutiskirje