Lopella sijaitsevalla Kotasoffin tilalla on pitkä kokemus Jerada-porkkanalajikkeen viljelystä. Tilalla kasvatetaan muitakin lajikkeita, mutta erilaisia kasvuolosuhteita hyvin kestävä ja kuluttajia miellyttävä Jerada on lyömätön päälajike.

Kotasoffin tilan yrittäjä Kirsi Kotasoff ja hänen puolisonsa Tero Kallio viljelevät porkkanaa Lopen Läyliäisissä noin 20 hehtaarin alalla. Tilalla tuotetaan myös kauraa, mutta Kotasoff ja Kallio mieltävät itsensä nimenomaan porkkanantuottajiksi. Tilalla on porkkanasta pitkät perinteet.

– Jo isovanhemmat myivät porkkanaa ja perunaa torilla Helsingissä, ja aikanaan vanhempani jatkoivat porkkananviljelyä. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2014, ja meidän oli helppo jatkaa, kun paketti oli valmis, Kirsi Kotasoff kertoo.

Porkkanat varastoidaan, pestään ja pakataan tilalla, ja markkinoidaan tukkujen kautta pääasiassa eteläisen Suomen kauppoihin. Kotasoffin tilan tuotemerkki on ”Joukon porkkanat” Kirsi Kotasoffin isän mukaan: kuluttajien hyvin tuntemaa tuotemerkkiä ei ole katsottu tarpeelliseksi vaihtaa.

Lajike sietää hyvin koviakin olosuhteita

Hollantilaistyylinen Jerada-porkkanalajike on ollut Kotasoffin tilan päälajike jo muutaman vuoden ajan. Kirsi Kotasoff kertoo, että lajike on hänelle hyvin tuttu, koska jo hänen isänsä viljeli sitä tilalla aikanaan. Kotasoff pitää Jeradan tärkeänä valttina sen viljelyvarmuutta.

– Jerada kasvaa tosi hyvin oli olosuhteet mitkä vaan: satoa saa, vaikka olisi tosi kuivaa, kylmää tai märkää. Se kestää myös varastointia hyvin, hän sanoo.

Tero Kallio pohtii, että minkä tahansa lajikkeen varastointikestävyyttä voi tietysti aina toivoa paremmaksi, mutta Jeradalla se on jo nyt hyvä. Hän toteaa lajikkeen stressinsietokyvyn kasvukauden aikana olevan yli muiden.

– Jerada on varma ja satoisa lajike. Satotaso voi olla matala, jos kasvuolosuhteet ovat ankarat, mutta satoa tulee silti, Kallio tarkentaa.

Kylvöajankohta ei ole päivän päälle

Jerada on viljelijän näkökulmasta mukavan monipuolinen porkkanalajike, sillä se soveltuu sekä aikaiseksi, nippuporkkanana myytäväksi lajikkeeksi että talviporkkanaksi. Kotasoffin tilalla viljellään muitakin aikaisia lajikkeita, jotka kylvetään touko-kesäkuun vaihteessa.

Joustavana lajikkeena Jeradan kylvöajankohta ei ole niin päivän päälle. Kahdestaan tilaansa hoitava viljelijäpariskunta arvostaa sitä, että Jerada on tuonut helpotusta kevätkiireisiin, koska sen kylvö on helppo ajoittaa aikaiseen tai myöhään.

– Jeradan kanssa ei kannata housua, se on aika nopeakasvuinen ja kerkiää kyllä. Syksyllä sen ansiosta pystyy jaksottamaan peltolohkojen nostamista, sillä Jeradan naatti on sopivan kokoinen, ja kestää nostamista pitkälle syksyyn, Tero Kallio toteaa.

Kirsi Kotasoff toteaa, että kuluttajamarkkinoilla myös porkkanan ulkonäkö on tärkeä, koska ihmiset syövät paljon myös silmillään. Siinäkin mielessä Jerada täyttää vaatimukset.

– Se on nätti, tasakokoinen ja hyvänmakuinen porkkana, jolla on hyvä suutuntuma, hän kuvailee.

Kotasoff ja Kallio arvioivat, että Jerada soveltuu hyvin myös elintarviketeollisuuden ja ammattikeittiöiden käyttöön. He huomauttavat, että Jerada kasvaa kooltaan suureksi porkkanaksi, jos sille annetaan tilaa.

Jerada pysyy valikoimassa myös jatkossa

Kotasoffin tila on tehnyt viime vuosina investointeja, jotka helpottavat työtä, esimerkiksi uuteen halliin on hankittu optinen lajittelija. Porkkanoiden varastointia varten tilalla on neljä erillistä kylmävarastoa, mikä hajauttaa riskejä esimerkiksi kylmäkoneen rikkoontumisen varalta. 

Tila aikoo jatkaa Jeradan viljelyä myös tulevaisuudessa, eikä suuria muutoksia tuotantoon ole näillä näkymin suunnitteilla.

– Katsotaan, mitä ihmiset haluavat ostaa. Tällä hetkellä kaikki toimii meidän näkökulmasta hyvin, viljelijäpariskunta tuumaa.

He suosittelevat varauksetta Jeradaa muillekin porkkananviljelijöille.

– Se on monipuolinen, joustava ja viljelyvarma lajike, joka kestää hyvin varastointia, Kirsi Kotasoff ja Tero Kallio summaavat.